OVAKO IZGLEDA PRESEK MUŠKOG I ŽENSKOG POLNOG ORGANA: Pogledajte ih iznutra i saznajte gde se šta nalazi (FOTO)

Autor:

Lifestyle

12.12.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripremite se na ono što ćete videti.

OVAKO IZGLEDA PRESEK MUŠKOG I ŽENSKOG POLNOG ORGANA: Pogledajte ih iznutra i saznajte gde se šta nalazi (FOTO)

Foto: Shuttestock

Na izložbi Body Worlds Vital prikazano je kako izgleda ljudsko telo iznutra. Ono što je mnoge iznenadilo je presek vagine i penisa.

Na slici je prikazan presek intimnog područja kod muškaraca i žena kao i kako reproduktivni organi izgledaju unutra u karlici.

Unutrašnji delovi ženskog reproduktivnog sistema

Vagina: Vagina je mišićni kanal koji povezuje cerviks (donji deo materice) s spoljašnjim delom tela. Može se proširiti kako bi primio bebu tokom porođaja, a zatim se smanjiti kako bi držao nešto usko poput tampona. Obložena je sluznicom koja pomaže u održavanju vlažnosti.

Cerviks: Vrat materice je najniži deo iste. Rupa u sredini omogućuje ulazak sperme i izlazak menstrualne krvi. Vaš grlić materice se otvara (širi) kako bi omogućio bebi da izađe tokom vaginalnog porođaja. Cerviks je ono što sprečava da se stvari poput tampona "izgube" u telu, piše "Kleveland klinika".

Materica: To je šupalj organ kruškolikog oblika koji drži fetus tokom trudnoće. Vaša je materica podeljena na dva dela: cerviks i tilo. 

Foto: Profimedia

Na izložbi Body Worlds Vital prikazano je kako izgleda ljudsko telo iznutra

Jajnici: Jajnici su male žlezde ovalnog oblika koje se nalaze s obe strane materice. Ovi jajnici proizvode jajašca i hormone.

Jajovodi: To su uske cevi koje su pričvršćene na gornji deo materice i služe kao putevi za jajne ćelije da putuju od jajnika do materice.

Unutrašnji delovi muškog reproduktivnog sistema

Postoji nekoliko unutrašnjih (pomoćnih) organa u muškom reproduktivnom sistemu. Oni uključuju:

Deferens je duga, mišićna cev koja ide od epididimisa u šupljinu karlice, odmah iza mokraćne bešike. Prenosi zrelu spermu u uretru u pripremi za ejakulaciju.

Svaki testis ima semenovod koji se spaja s kanalićima semenih mehurića u obliku ejakulacijskih kanalića. Ejakulacijski kanali prolaze kroz prostatu, gde skupljaju tečnost za dodavanje semenu. Prazne se u mokraćnu cev, piše "Kleveland klinika".

Mokraćna cev je cev koja prenosi mokraću iz bešike izvan tela. 

Semeni mehurići su vrećice nalik onima koje se pričvršćuju za semenovod blizu baze mehura. Semene vezikule čine do 80 odsto ejakulacijske tečnosti.

Prostata je žlezda veličine oraha koja se nalazi ispod mokraćne bešike, ispred rektuma. Prostata dodaje dodatnu tečnost u ejakulat, što pomaže da se "hrani" sperma. Uretra prolazi kroz središte prostate.

Bulbouretralne žlezde su strukture veličine zrna graška na stranama uretre, odmah ispod prostate. Oni stvaraju bistru, sklisku tečnost koja se prazni direktno u uretru. Ova tečnost podmazuje mokraćnu cev i neutralizuje sve kiseline koje mogu ostati nakon mokrenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading