SUTRA ŽENE NE SMEJU UZETI TRI STVARI U RUKE: Slavimo Svetog Jovana Zlatoustog - ovo nikako ne radite, veruje se da ŽIVOT zavisi od toga

Autor: N.J.

Lifestyle

25.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na praznik žene moraju ispoštovati sledeća pravila.

SUTRA ŽENE NE SMEJU UZETI TRI STVARI U RUKE: Slavimo Svetog Jovana Zlatoustog  - ovo nikako ne radite, veruje se da ŽIVOT zavisi od toga

Foto: shutterstock

Žena se moli

Sveti Jovan Zlatousti, čije se ime sutra slavi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, bio je veliki svetitelj i reformator, poznat po svojim izuzetnim govorničkim sposobnostima i dubokom duhovnom uticaju. Rođen u Antiohiji, postao je carigradski patrijarh i jedan od najčuvenijih propovednika u istoriji crkve. Njegova knjiga "O sveštenstvu" i borba protiv jeretika ostavili su dubok trag u hrišćanskom svetu.

Veliki propovednik i reformator

Sveti Jovan Zlatousti je bio omiljen među običnim ljudima, poznat po tome što im se rado obraćao i tumačio Sveto pismo na njima razumljiv način. Njegove govorničke sposobnosti su bile toliko izuzetne da je dobio nadimak "Zlatousti", što ga je izdvojilo kao jednog od najuglednijih propovednika svog vremena.

Foto: Printskrin

Sveti Jovan Zlatousti verovanja


Borac za siromašne i izrabljivane

Osim što je bio poznat po svojim propovedima, Sveti Jovan Zlatousti je bio i veliki borac za prava siromašnih i izrabljivanih. Često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, osuđujući bogate i one koji zloupotrebljavaju vlast. Njegova hrabra borba za pravdu ostavila je dubok utisak na savremenike i kasnije generacije.

Verovanja i običaji vezani za Svetog Jovana Zlatoustog

Uoči praznika Svetog Jovana Zlatoustog, u nekim krajevima Srbije postoje različita verovanja i običaji. Na primer, postoji verovanje da žene ne smeju da rade sa koncem, iglom ili vunicom na ovaj dan, te da bi trebalo da se posvete duhovnom radu umesto materijalnom. Veruje se da onaj ko prekida konac, time prekida i svoj život.Takođe, postoje verovanja koja govore o tome da prekidanje niti na ovaj dan može doneti nesreću, kao i tradicija vezana za nošenje konca od Svetog Jovana do Svetog Petra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading