DANAS JE HRIŠĆANSKI DAN DOBROTE! Slavimo Svetog Jovana Milostivog! STEGNITE SRCE I OPROSTITE!

Autor:

Vesti

25.11.2023

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za vreme svog desetogodišnjeg mandata u Aleksandriji, najstrože je kažnjavao svaki progon jeretika i nehrišćana. Tvrdio je da će njima Bog suditi, a da mi na zemlji "moramo prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu".

DANAS JE HRIŠĆANSKI DAN DOBROTE! Slavimo Svetog Jovana Milostivog! STEGNITE SRCE I OPROSTITE!

Foto: printskrin

SPC i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Milostivog, patrijarha Aleksandrijskog koji je živeo krajem šestog i početkom sedmog veka.

Današnji praznik se još naziva i hrišćanski dan dobrote jer je ovaj svetac poznat po praštanju. Zagovarao je da se ne treba svetiti neprijatelju, već da treba poštovati pravilo iz Novog zaveta "ko tebe kamenom, ti njega hlebom". 

Zbog svoje blage prirode i insistiranja na zabrani progona onih koji nisu hrišćani dobio je naziv Milostivi. Jovan je rođen na Kipru, a roditelji su ga od malena vaspitavali hrišćanski.

Za vreme svog desetogodišnjeg mandata u Aleksandriji najstrože je kažnjavao svaki progon jeretika i nehrišćana. Tvrdio je da će njima Bog suditi, a da mi na zemlji "moramo prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu".

- Ako želiš blagodarstva, ne traži ga u nečijoj krvi već u njegovoj dobroti, jer dobrota je jedino blagodarstvo - govorio je Jovan Milostivi, naglašavajući tako da se ljudi ne smeju deliti po naciji, rasi i veri.

Slušao je svaki problem nehrišćana i pomagao im što su mu sveštinici patrijaršije Aleksandrijske konstantno zamerali.

Predanje kaže da mu jednom došla jedna nevernica koja je tvrdila da je lažno optužena da nije devica. Iako su ga sveštenici savetovali da je ne primi, Jovan ih nije poslušao.

- Ako ja nju ne primim, kako ću onda tražiti od Boga da posle mene primi - govorio je. 

Sveti Jovan Milostivi umro je 620. godine u izgnanstvu, bežeći pod naletom Persijanaca na Vizantiju. I tada je i dalje govorio da se neprijatelju ne treba svetiti, već da treba poštovati pravilo iz Novog zaveta: "ko tebe kamenom - ti njega hlebom".

Jovana Milostivog obeležavaju sve hrišćanske crkve i smatraju ga svecom dobrote. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba da budete milostivi prema svakome ko zatraži vašu pomoć.

Veruje se da ko oprosti vratiće mu se višestruko. Ukoliko ste sa nekim u svađi, ili ljuti na nekoga ko vam je učinio nažao, oprostite.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading