SUTRA NA ĐURĐIC SVI MORATE POGLEDATI U NEBO: Ako vidite OVO pokazaće se šta ćete doživeti NAREDNIH MESECI

Autor: N.J.

Lifestyle

15.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeće običaje morate ispoštovati 16. novembra.

SUTRA NA ĐURĐIC SVI MORATE POGLEDATI U NEBO: Ako vidite OVO pokazaće se šta ćete doživeti NAREDNIH MESECI

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi Đurđic, u znak sećanja na prenos moštiju svetog velikomučenika Georgija u novi hram.

Svetog Georgija ili svetog Đorđe/Đurađa - kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini. Sveti Đorđe ili Đurđevdan slavi se u proleće, na dan njegovog stradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 6. maja po gregorijanskom kalendaru. A sutra se slavi Đurđic, u znak sećanja na dan prenosa moštiju ovog sveca iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Georgije je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere. Ta ikona je, po nepisanom pravilu, u domovima onih koji slave Đurđevdan.

Na ikonama za praznik Đurđic, ovaj svetac se predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci. U srednjevekovnim pravoslavnim hramovima i manastirima on je u redu sa svetim ratnicima, borcima za hrišćanstvo, koje predvodi sveti arhangel Mihajlo, predstavnik sila dobra i čistote novozavetne vere.

Republika

Foto: Printscreen/YouTube/BALKANKA- SERBIKA-SVE ZNA --UVEK AKTUELNO

Običaji na Đurđic

Šta sutra treba ispoštovati?

Ovaj praznik nema crveno slovo, a pošto "pada" sutra u četvrtak, onda se ne posti.  Od Đurđica počinje takozvana vučja nedelja zbog čega se nakon njega poštuje nekoliko običaja. Sutra je bitno da narod pogleda u nebo i ako vidi da je vedro onda će biti zima oštra i hladna, bar se tako veruje. Takođe, na ovaj dan ne rade se teški poslovi i ručni radovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading