PRE 23 GODINE SMO IZGUBILI NAJLEPŠU ŽENU SA BALKANA: Jeziva sudbina Ene Begović i danas intrigira javnost, KO JE KRIV ZA NESREĆU?

Autor: M.O.

Lifestyle

15.08.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od smrti Ene Begović prošle su 23 godine.

PRE 23 GODINE SMO IZGUBILI NAJLEPŠU ŽENU SA BALKANA: Jeziva sudbina Ene Begović i danas intrigira javnost, KO JE KRIV ZA NESREĆU?

Foto: youtube/printscreen/Krležin Gvozd

Glumica Ena Begović bila je žena neospornog šarma, izuzetne lepote i dubokog talenta koja je odbila pozive iz Holivuda i ostala verna svojoj domovini.

Nažalost, njen život je tragično okončan u strašnoj saobraćajnoj nesreći na Braču, 15. avgusta 2000. godine, kada je imala svega 40 godina.

Njen izuzetan talenat je posebno došao do izražaja u filmu "Pad Italije" 1981. godine, čime je postala istinski simbol lepote u Jugoslaviji tokom osamdesetih. Nakon toga, ostvarila je značajne uloge u filmovima "Idemo dalje" i "Glembajevi" 1988. godine, produbljujući svoj uticaj.

 

 

Ena Begović je rođena u Splitu, 16. juna 1960. godine, i smatra se jednom od najvećih filmskih i pozorišnih glumica bivše Jugoslavije i Hrvatske. Za svoju ulogu baronice Kasteli-Glembaj nagrađena je Zlatnom arenom u Puli u kategoriji sporedne ženske uloge, iako je odlučila ne prihvatiti tu nagradu jer je smatrala da je njena uloga bila značajnija. Devet godina kasnije, osvojila je Zlatnu arenu za svoj doprinos filmu "Treća žena". Njene izvanredne uloge u filmovima kao što su "Balkan ekspres", "Čaruga", "Ne zaboravi me" i mnogim drugim ostavile su dubok trag.

Na filmskom platnu, Ena Begović je odisala senzualnošću i nepogrešivim šarmom, što je stvorilo velika očekivanja. Mnogi su predviđali da će njena karijera pretežno biti vezana za film, ali Ena je sledila svoju strast prema pozorištu. Našla je svoj teatarski dom na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gde je sarađivala sa vrhunskim kolegama.

 

 

Tokom svog života, nosila je duboki strah od vožnje automobila i aviona. Kasnije su njeni bliski prijatelji tvrdili da je osećala predosećaj svoje tragične sudbine. Njen strah je dosegao toliku dubinu da je potražila stručnu pomoć nakon što je 1996. godine bila uključena u saobraćajnu nesreću, koja je rezultirala smrću motocikliste. Osuđena je na tri godine uslovne slobode, ali veću težinu predstavljale su traume koje su je psihički dotakle i od kojih se nikada potpuno nije oporavila.

 

 

U tim izazovnim trenucima, pružala joj je podršku i oslonac Josip Radeljak, čovek koga je upoznala krajem osamdesetih. Josip se zbog Enine ljubavi razveo od glumice Bebe Lončar, sa kojom ima sina Lea. Nažalost, Leo će, kobnog dana nesreće, biti za volanom automobila u kojem će Ena izgubiti život.

Ena i Josip su bili u vezi nekoliko godina pre nego što su odlučili stupiti u brak. Venčanje je održano u njihovom domu u Zagrebu, dok je Ena već bila trudna. Dve nedelje nakon venčanja, donela je na svet svoju ćerku Lanu. Njeno majčinstvo je trajalo samo mesec i po dana.

 

Na sudbonosni 15. avgust, Ena je krenula sa Josipom, Leom, majkom Terezom i Lanom iz svoje vile u Supetru kako bi posetili prijatelja, kompozitora Stipicu Kalođeru. Niko tada nije mogao da nasluti da će to biti njen poslednji izlet.

U mestu Splitska, Leo Radeljak je odlučio prepustiti volan ocu nakon što je oštetio svetlo udarivši u kamen. Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su napustili vozilo, koje je neočekivano krenulo unazad. Ena, Tereza i Lana nisu imale vremena za reakciju. Terenac je završio u provaliji. Tereza je zadobila teške povrede, dok je Lana završila u bolnici. Josip i Leo nisu povređeni. Nažalost, za Enu nije bilo spasa. Imala je teške povrede lobanje, vrat joj je bio polomljen, grudni koš nagnječen, a obe nadlaktice polomljene. Povrede su bile preteške i brzo je preminula.

Godine istrage, sudskih procesa i mnogi medijski izveštaji o krivici za nesreću i pitanjima o tome da li je kvar na vozilu bio uzrok tragedije. Sudski proces je trajao sve do 2007. godine, kada je Leo Radeljak oslobođen krivice za tragičan događaj iz nehata. Presuda je zaključila da je neispravan menjač vozila bio izvor nesreće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading