TAGIČNA PRIČA O IDI SEDŽVIK: Izgubljena u ljubavi i sudbini sama je sebi presudila zbog GEJ muškarca!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.07.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvali su je ”vatrenom devojkom” i ”superstarom”. Bila je ”it” i ”hip” u svojim crnim helankama i tigrastoj bundici.

TAGIČNA PRIČA O IDI SEDŽVIK: Izgubljena u ljubavi i sudbini sama je sebi presudila zbog GEJ muškarca!

Foto: www.profimedia.rs

Idi Sedžvik je doživela prvi kontakt sa svetom umetnosti i selebriti kulturom davne 1964. godine, kada se kao velika zaljubljenica u umetnost preselila u Njujork, u nadi da će upoznati Endija Vorhola, tada umetnika u usponu. Taj susret joj se ispunio, a taj trenutak je zauvek promenio njen život!

Idi Sedžvik nije bila poznata po nekom posebnom talentu, poput pevanja ili glume, ali njen izgled i pojava su bili izuzetno inspirativni za sve oko nje. Postala je modna ikona zahvaljujući svojoj bliskosti s Endijem Vorholom i njegovim umetničkim društvom. Njen stil je postao simbol slobode izražavanja i divljenja prema umetnosti.

Međutim, život Idi Sedžvik donosio je i izazove. Njena veza s Vorholom dovela je do dramatičnih trenutaka, a njen život postao je intrigantan i pun kontroverzi. Bez obzira na sve, ostala je upamćena kao inspiracija mnogima, obeleživši važan trenutak u istoriji umetnosti i selebriti kulture.

Svojim unikatnim stilom, koji je uključivao tigrastu bundu, ogromne viseće naušnice i naglašeno tamno šminkanje oko očiju, privlačila ogromnu pažnju gde god bi se pojavila. Tokom 60-ih godina, postala je prava ikona umetničke scene u Njujorku, ostavljajući neizbrisiv trag svojom harizmom i nekonvencionalnim izgledom.

 

 

Njen jedinstveni modni izraz nije ostao neprimećen. Čak je Bob Dilan, poznati muzički genije, posvetio čitav album u njenu čast, što je bilo još jedno svedočanstvo o uticaju i inspiraciji koju je Idi ostavila na umetnički svet.

Njena pojava bila je odjek vremena, odraz eksperimentisanja s modom i izražavanjem sopstvene ličnosti. Stavljajući svoj pečat na svaku pojavu, Idi Sedžvik je zauvek osvojila mesto u istoriji kao ikona i modni vizionar.

- Ona je izmislila mini-suknju tako što je bankrotirala i morala da kupuje odeću za decu, koja je bila jeftinija. Izmislila je i helanke, jer je celi dan nosila hulahopke da bi mogla slobodno da pleše. Bila je inovator, iz nužde kao i iz zabave, i veliki modni časopisi odmah su preuzeli njen izgled. Bila je gotovo neverovatna. Bila je moj Superstar – Endi Vorhol.

Njen otac, poznati umetnik, patio je od manično-depresivne psihoze i doživeo je tri nervna sloma pre braka. Lekari su ih savetovali da ne rađaju decu, ali su oni hrabro ignorisali ove prepreke i dobili čak osmoro dece.

Idi Sedžvik je postala ikona svog vremena, prkosila je teškim trenucima i uticaju očevog nasleđa, nastavljajući da zrači svojim jedinstvenim stilom i ličnošću.

Veoma rano razvila poremećaj u ishrani, a situacija se pogoršala kada je uhvatila oca s drugom ženom u krevetu. Otac je tvrdio da joj nije dobro psihički i da treba da se smesti u psihijatrijsku ustanovu. Iako je ispričala majci o ovom traumatičnom događaju, majka je pristala zbog očeve pretnje da će je napustiti, prenosi Stil Kurir.

Sa samo 19 godina, Idi je prvi put završila u bolnici gde su je "kljukali" sedativima, a neko vreme je provela i u zatvorenom odseku bolnice. Nakon godinu dana, puštena je i odlučila je da studira umetnost na Univerzitetu "Kembridž".

 

 

Kada je napunila 21 godinu i dobila pristup nasledstvu, otišla je u Njujork, gde se uselila u 14-sobni stan svoje bake na Menhetnu i počela da posećuje glamurozne umetničke zabave u gradu. Na jednoj takvoj zabavi upoznala je umetnika Endija Varhola, koji je bio fasciniran lepom i ekscentričnošću mlade bogatašice.

 

 

Idi je postala redovan gost u Endijevoj radionici poznatoj kao "The Factory". Po toj priči je snimljen istoimeni film.

Endi Varhol, slavni umetnik, bio je opčinjen njenom lepotom, što je još više dodatno pojačalo njenu privlačnost i uticaj na umetničkoj sceni tog vremena.

Njih dvoje su brzo postali glavne zvezde noćnog života Njujorka, a Idi je počela glumiti u Endijevim filmovima koji su tada bili poznati samo u andergraund krugovima. Zahvaljujući njoj, filmovi su postigli i komercijalni uspeh, osvajajući širu publiku.

Vorhol je njihov odnos opisao kao nešto nalik ljubavi. Delili su život i trenutke opijanja, uživajući u platonskoj ljubavi, s obzirom da je on bio homoseksualac. Ipak, njihova veza je bila ispunjena ljubomorom, a Endi je ponekad nazivao Idi "sirota mala bogatašica". Ova složena dinamika njihovog odnosa doprinela je intrigi oko njih i učvrstila ih kao nezaboravne ličnosti u svetu umetnosti i zabave.

 

 

Idi je 1966. godine upoznala Boba Dilana, i oboje su se zaljubili jedno u drugo. Ubrzo je postala njegova muza, iako je Bob tada bio u vezi sa drugom ženom, koja će postati njegova buduća supruga. Istovremeno, Idi je bila u vezi sa Bobovim prijateljem. 

Bob Dilan je pronašao inspiraciju u Idi i napisao većinu pesama na svom albumu posvećenom njoj. Njena prisutnost u njegovom životu i vezi pružila mu je jedinstvenu inspiraciju za stvaranje muzike koja će zauvek obeležiti istoriju muzičke umetnosti.

Ova ljubavna priča ostala je urezana u sećanjima i srcima ljubitelja muzike širom sveta, a Idi je kroz ovu vezu postala ne samo ikona umetnosti i stila, već i nezaboravna figura u životu jednog od najlegendarnijih muzičara svih vremena

Ipak, Dilan je oženio Saru, drugu devojku.

Tada Idino stanje psihičko i zdravstveno postaje sve lošije. Ponovo je smeštena u psihijatrijsku ustanovu. Tamo je upoznala Mihaela Posta, takođe pacijenta i bivšeg ovisnika, sa kojim se brzo vraćala po izlasku iz bolnice.

Idi je na modnoj reviji u novembru 1971. izgledala potpuno zdravo i stabilno. Činilo se da je rešila sve svoje probleme. Te večeri, žena joj je čitala iz dlana i bila je šokirana kada je videla da joj je linija života kratka. Idi joj je samo mirno odgovorila: "U redu je, znam." Međutim, nije znala da se zaista približava kraju svog života.

Te noći se vratila kući s mužem i uzela lekove koje su joj prepisali lekari. Sledećeg jutra, njen muž ju je pronašao mrtvu. Smrt je proglašena samoubistvom zbog predoziranja barbituratima. Imala je samo 28 godina.

Idi Sedžvik je ostavila iza sebe neizbrisiv trag kao inspirativna ikona umetnosti, mode i kulture.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading