AKO DRŽITE IKONU NA OVOM MESTU U KUĆI SAMI SEBI PRIZIVATE NESREĆU! Mnogi ovo rade, a nije preporučljivo

Autor:

Lifestyle

02.06.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji mesto gde bi tačno ikona trebalo da stoji u kući.

AKO DRŽITE IKONU NA OVOM MESTU U KUĆI SAMI SEBI PRIZIVATE NESREĆU! Mnogi ovo rade, a nije preporučljivo

Foto: pixabay.com

Reč ikona izvorno je grčka reč i znači portret, u užem smislu slika religioznog sadržaja. Ikone ne mogu stajati bilo gde u kući onako kako vi želite ili vam odgovara, već ima svoje mesto. Postavljanje pravoslavnih ikona u stanu ili kući treba da bude na istočnom zidu počasne, glavne prostorije.

Međutim, tu sada postoji jedan problem. Pošto se kuće ili stanove ne orijentišu kao Pravoslavni hramovi (istok - zapad), onda nekada nije moguće da istočni zid bude prazan. Na toj strani nekada su vrata, prozori i slično, zbog čega nije moguće postaviti ikonu tu. U tom slučaju ikone treba postaviti na zid na kome ima slobodnog prostora, ali da ikona bude na središnjem, centralnom mestu tog zida.

Foto: RINA

Ikona u crkvi

Kako se postavlja ikona na zid?

Ikona može da bude na južnom ili severnom zidu, ali uz potpuno izbegavanje zapadnog zida. Ako u domu imate ikone Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice, ikonu Krsne slave, postoje dve mogućnosti ili dva načina kako ih treba postaviti:

Prvi način: ikonu Krsne slave staviti u sredinu, a sa leve strane ikone Krsne slave (leva strana kada gledate u ikonu) postaviti ikonu Presvete Bogorodice, sa desne strane ikonu Gospoda Isusa Hrista.

Drugi način: ikonu Gospoda Isusa Hrista treba postaviti u sredinu, levo (vaša leva strana kada gledate u ikonu) treba postaviti ikonu Presvete Bogorodice, a desno porodičnu ikonu Krsne slave.

Oba načina su ispravna, ali ako se pitate šta da izaberete, bolja je prva mogućnost jer je sličnija rasporedu ikona na na ikonostasu u hramu, u sredini na ikonostasu je ikona Blagovesti, gde su Carske dveri, a u kući je Slavska ikona, levo je ikona Bogorodice, a desno ikona Gospoda Isusa Hrista, tako je isto i u kući raspored, objašnjava "eparhija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading