PREVENTIVNA HEMIOTERAPIJA KOJOM SE LEČI KEJT MIDLTON KORISTI SE ZA OVE TRI BOLESTI: Postoji RIZIK od ponovne pojave, tvrdi doktor

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Može da utiče na mnogo različitih vrsta raka, a najčešće se koristi kod pacijenata kojima su dijagnostikovane ove tri, objašnjava stručnjak.

PREVENTIVNA HEMIOTERAPIJA KOJOM SE LEČI KEJT MIDLTON KORISTI SE ZA OVE TRI BOLESTI: Postoji RIZIK od ponovne pojave, tvrdi doktor

Foto: Profimedia, BBC

Kejt Midlton je dijagnostifikovan rak, saopšteno je sinoć. Princeza od Velsa otkrila je svoju dijagnozu, tri meseca nakon što je bila podvrgnuta planiranoj abdominalnoj operaciji, kada su lekari verovali da njeno stanje nije kancerogeno.

- Međutim, testovi nakon operacije otkrili su da je rak bio prisutan - rekla je ona u snimku koji je objavila palata.

- Moj medicinski tim je stoga savetovao da treba da se podvrgnem kursu preventivne hemoterapije, a sada sam u ranoj fazi tog lečenja.

U saopštenju sinoć, Kejt se zahvalila javnosti na podršci i zatražila "prostor i privatnost", dok završi preventivni tretman hemioterapije, piše "Njujork post".

Foto: printscreen/BBC

Kejt Midlton je sinoć saopštila da boluje od raka

Šta je preventivna hemioterapija?

Doktor Marlen Meiers, onkolog i direktor Programa za preživljavanje od raka u NIU Langone's Perlmutter Cancer Center, rekao je za The Post:

- Preventivna hemioterapija, koja se naziva i adjuvantna, ponekad se koristi nakon što se primarni rak ukloni kako bi pokušali da smanjimo rizik od njegovog ponovnog povratka - rekao je Meiers.

Tretman je pogodan za nekoga ko je pod većim rizikom od razvoja određenih vrsta raka zbog porodične istorije, njihovog načina života ili prekanceroznog stanja.

- Često dajemo preventivnu hemioterapiju za nekoliko vrsta raka kako bismo pokušali da iskorenimo mikroskopske ćelije koje se ne mogu videti na skeniranju, ali mogu da rastu ako se ne leče - dodao je Mejers.

Adjuvantna terapija se može koristiti kada druge metode lečenja neće biti efikasne, iako izbor da se podvrgne preventivnoj hemioterapiji zavisi od vrste i stadijuma raka, da li je prijemčiv za hormonsku terapiju i broj limfnih čvorova koji su uključeni, prema Klinici Mejo.

- Koristi od ovoga u velikoj meri zavisi od stadijuma raka i vrste, a to nisu informacije koje imamo o princezi od Velsa - objasnio je Mejers.

Foto: Profimedia/Shutterstock

Princeza se podvrgla preventivnoj hemioterapiji

Kako to funkcioniše?

Nakon uspešnog uklanjanja kancerogenih ili prekanceroznih ćelija, mikroskopske ćelije raka koje se ne mogu detektovati mogu i dalje ostati u telu i dovesti do ponavljanja raka mesecima ili čak godinama nakon početnog lečenja ili nakon ulaska u remisiju.

Adjuvantno lečenje hemioterapijom - koje može da traje nedeljama ili godinama - napada te ćelije sistemski i eliminiše prisutnu bolest, smanjujući rizik od recidiva.

Koje vrste raka se leče preventivnom hemioterapijom?

Dok preventivna hemioterapija može da leči mnogo različitih vrsta raka, najčešće se koristi kod pacijenata kojima je dijagnostikovan rak dojke, debelog creva ili jajnika.

- Čak i ako se rak resecira radi lečenja, to jest, isecuje se iz tela u pokušaju da se izleči bolest, može postojati veliki rizik od ponovnog pojave, pa se može koristiti hemioterapija - rekao je Mejers.

- Ovo se može uraditi kod raka dojke, jajnika i debelog creva, između ostalog.

Koji su neželjeni efekti preventivne hemioterapije?

- Specifični lekovi i trajanje lečenja zavisiće od vrste raka - objasnio je Mejers.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading