AKO POJEDETE OVE TRI POBUĐALE NAMIRNICE MOŽETE DA OŠTETITE JETRU: Dok sledeću hranu smete da konzumirate iako ima buđi na sebi

Autor: N.J.

Lifestyle

17.12.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor preporučuje da isečete oko 2,5 cm hrane oko i ispod područja buđi.

AKO POJEDETE OVE TRI POBUĐALE NAMIRNICE MOŽETE DA OŠTETITE JETRU: Dok sledeću hranu smete da konzumirate iako ima buđi na sebi

Foto: shutterstock

Pobuđala hrana u korpi

Stručnjak za bezbednost hrane je rekao da se određena, svakodnevna hrana i dalje može jesti čak i ako je buđava.

Dr Ričard Fuks sa Univerziteta u Griniču otkrio je koja je buđava hrana bezbedna za jelo, a koju treba baciti. Prema dr Fuksu, buđavi orasi, žitarice i jabuke mogu biti opasne i ne treba ih jesti.

Dve vrste buđi, Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus, mogu se naći u ovoj hrani i mogu proizvesti štetni toksin koji se zove aflatoksin.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da ovaj toksin može da izazove razne zdravstvene probleme, od akutnog trovanja do dugotrajnih efekata kao što su oslabljen imunitet i rak.

Velike količine aflatoksina mogu biti opasne po život, obično uzrokujući oštećenje jetre. Oni takođe mogu izazvati rak jetre kod ljudi, kaže Svetska zdravstvena organizacija.

Druga štetna supstanca, patulin, može da raste na trulim jabukama i može da izazove "mučninu, gastrointestinalne smetnje i povraćanje", piše "Miror".

Foto: shutterstock

Stručnjak za bezbednost hrane je rekao da se određena, svakodnevna hrana i dalje može jesti čak i ako je buđava

Međutim, nije svaka buđ toliko opasna, ali ako je jedete i dalje možete da se osećate bolesno. Dr Fuks je upozorio da buđ koju možete videti na površini hrane nije pravi problem.

- Buđ proizvode mikroskopske strukture nalik na niti koje se nazivaju hife, a koje se mogu proširiti u hranu. Stoga, ono što je vidljivo na površini možda nije puna količina kontaminacije buđi - rekao je.

Ovo je često problem sa mekšom hranom, gde buđ lako prodire na njenu površinu. Hleb, bobičasto voće, džem i meki sir su namirnice koje podstiču dublje širenje buđi.

Tvrdi sir i tvrđa hrana se mogu jesti ako je prisutna buđ, potvrdio je dr Fuks. On je savetovao:

- Tvrda, gusta hrana poput tvrdih sireva ili čvrstog voća i povrća otpornija je na prodiranje buđi, tako da se buđ može iseći i hrana pojesti.

Foto: shutterstock

Tvrda, gusta hrana poput tvrdih sireva ili čvrstog voća i povrća otpornija je na prodiranje buđi

Doktor preporučuje da ljudi iseku oko 2,5 cm hrane oko i ispod područja buđi. Namirnice poput plavog sira, gde se za pravljenje proizvoda koristi kalup, bezbedne su za jelo.

Agencija za standarde hrane upozorila je da ne jedete hranu koja je očigledno pokvarena ili buđava.

- To je zbog potencijalnih rizika od buđi - navodi se na njihovoj veb stranici.

- Ovaj savet je posebno važan za osobe iz osetljivih grupa. Tu spadaju deca, trudnice, osobe starije od 65 godina i one sa oslabljenim imunološkim sistemom.

- Iako bi bilo moguće ukloniti buđ i veliki deo okolnog proizvoda kako bi se otarasili nevidljivih toksina, nema garancije da bi ih to sve uklonilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading