NAMIRNICE KOJE SRCE UOPŠTE NE PODNOSI: Kardiolog je sastavio listu - hrana koja doprinosi DIJABETESU I UPALI!

Autor: N.J.

Lifestyle

29.06.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omiljene obroke sačuvajte samo za povremeno uživanje, ili se bar potrudite da uzmete zdraviju verziju ako želite da olakšate sebi na putu ka ishrani koja je kvalitetna za srce.

NAMIRNICE KOJE SRCE UOPŠTE NE PODNOSI: Kardiolog je sastavio listu - hrana koja doprinosi DIJABETESU I UPALI!

Foto: shutterstock

Budite oprezni jer bolesti srca mogu biti opasne po život

Kako da srce bude zdravo, a godine prolaze? Izbegavajte ove obroke i međuobroke, kao i sve što je štetno za telo i generalno zdravlje. Ne morate se potpuno odreći onoga što volite, već možete pronaći i zdrave zamene.

Evo šta morate izbaciti iz ishrane

1. Prodavnice brze hrane

Nauka nije sasvim precizna kada je reč o tome da li su zasićene masti u vezi sa srčanim oboljenjima. Kada se konzumira u određenim količnima, govedina bi mogla da ima koristi, objašnjava Regina Rdruz, profesorka kardiologije. Ipak, kaže da "zasićene masti iz životinja, pogotovo u kombinaciji s ugljenim hidratima, imaju štetan učinak na zdravlje srca." 

Foto: Izvor: Pixabay/MariaGutebring

Hamburger sa pomfritom

2. Prerađeno meso

Naresci i suhomesnati proizvodi mogu da imaju mnogo zasićenih masti. Ali čak i opcije s niskim udelom masnoće imaju visok udeo soli.

- Većina ljudi trebala bi biti na dijeti s ograničenim unosom soli zbog povezanosti natrijuma s visokim krvnim pritiskom - kaže dr. Laksmi Mejta.

3. Hrana pržena na ulju

Nekoliko studija povezalo je konzumaciju pržene hrane, poput pomfrita, pržene piletine i grickalica, s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Konvencionalne metode prženja stvaraju transmasnoće, vrstu masti za koju se pokazalo da podiže lošu vrstu holesterola i snižava dobru.

- Ako kod kuće spremate prženice s povrćem i pripremate je s maslinovim uljem i kokosovim uljem, u tome sigurno nema ništa loše. Ali ono što većina ljudi shvata kao tipičnu prženu hranu, vrste koje ne pripremate kod kuće, svakako treba izbegavati - savetuje doktorka Rdruz.

Foto: printscreen/Poprawne przepisy

Prženice

4. Šećer

Dugi niz godina mast je smatrana najvećim uzrokom bolesti srca a da ima veze sa ishranom. Ali izveštaj od prošle godine u JAMA Internal Medicine otkrilo je da su studije koje je finansirala industrija šećera uveliko odgovorne za promenu uverenja. Sada, stručnjaci kažu da ishrana s visokim udelom dodatog šećera može biti jednako velika pretnja jer pridonosi upalama, visokom holesterolu i dijabetesu, što je sve faktor rizika za bolesti srca.

Foto: Printscreen/ YouTube/Kochen mit Hanna

Zdrav slatkiš

5. Bezalkoholna pića i sokovi

Za Amerikance izvor šećera nije hrana već piće. Nedavni izveštaji pokazali su da je više od 60 odsto dece, 54 odsto odraslih muškaraca i 45 odsto odraslih žena pilo barem jedno gazirano piće ili piće zaslađeno šećerom dnevno između 2011. i 2014. godine, piše "Tajm".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading