HRANA ZBOG KOJE HRČETE: Ako pojedete neku od ovih pet namirnica, osoba pored vas imaće BURNU NOĆ

Autor: N.J.

Lifestyle

13.06.2023

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet namirnica pogoršavaju već poprilično neprijatnu situaciju u spavaćoj sobi.

HRANA ZBOG KOJE HRČETE: Ako pojedete neku od ovih pet namirnica, osoba pored vas imaće BURNU NOĆ

Foto: Shutterstock

Hrkanje partnera može držati budnim drugu stranu sve do sitnih sati. Opstruktivna apneja u snu, zbog koje ljudi glasno hrču tokom noći, povećava njihove šanse za nekoliko smrtonosnih bolesti, piše “Sun". Nemaju svi koji hrču to stanje, ali obično to ide ruku pod ruku.

Apneja u snu, ili hrkanje, obično se leči promenom načina života kao što su gubitak težine, prestanak pušenja ili smanjeno konzumiranje alkohola - ali promene u ishrani takođe mogu pomoći.

Ešling Toš, stručnjak za zdravlje i ishranu, podelila je neke namirnice koje morate izbaciti ako želite da prestanete da hrčete.

1. Mlečni proizvodi

Konzumiranje mlečnih proizvoda poput jogurta, sira i sladoleda pre spavanja može pogoršati hrkanje. Kako objašnjava to je zbog laktoze koja se nalazi u mlečnim proizvodima i povećava proizvodnju sluzi koja doprinosi hrkanju.

Foto: Unsplash/Eiliv Aceron

Sipanje jogurta

2. Slatka hrana i pića

Uvek nam govore da smanjimo unos šećera.

Ishrana s visokim udelom šećera  u vezi je sa insulinskom rezistencijom, koja je prekursor dijabetesa tipa 2, masne jetre i kardiovaskularnih bolesti.

- Visoki unos prerađenih šećera može dovesti do upale grla i nosnih kanala - rekla je.

Foto: Izvor: Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Kolač sa jabukama

3. Pšenica

Prerađena pšenica, koja se nalazi u većini hlebova, peciva, može doprineti upali disajnih puteva i sinusa, što pogoršava hrkanje. Ona preporučuje opcije bez glutena.

Foto: pixabay.com

Kroasani u korpici

4. Meso s visokim procentom masnoće

- Konzumiranje mesa, pogotovo masnih komada, može izazvati hrkanje jer visok sadržaj proteina i zasićenih masti podstiču stvaranje sluzi - ističe.

Meso bi trebalo izbegavati pre spavanja, bolja opcija je povrće, ali i voće, losos, orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje. 

Foto: Unsplash/Orkun Orcan

Pohovano meso sa sosom

5. Brza hrana

- Visoko je prerađena, što znači da može izazvati začepljenje disajnog sistema, potencijalno pogoršavajući hrkanje - objašnjava stručnjak za "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading