TRIK ZA INTELIGENTNO SVAĐANJE: Ova magična rečenica ublažava svaki KONFLIKT u vezi!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki odnos podleže svađama, a često imamo osećaj da oko nas ima ljudi koji su spremni da se naljute iz bilo kojeg povoda.

TRIK ZA INTELIGENTNO SVAĐANJE: Ova magična rečenica ublažava svaki KONFLIKT u vezi!

Foto: Shutterstock

Isto važi i za veze i brakove, gde svađe postaju često prisutne. Mada nisu nužno loše za odnos, često zaboravimo osnovni razlog zbog kojeg je svađa i počela, pa se uhvatimo u začarani krug "paljenja" koje gubi svoju suštinu.

Tada povlačimo iz prošlosti sve što nas je ikada naljutilo i započinjemo beskrajnu debatu, često sa ciljem da "pobedimo". No, krajnji rezultat obično nije pobeda, već povređeni osećaji.

Zašto se to događa? Psiholozi definišu ljutnju kao bolan osećaj koji dolazi uz misli o besu. Ti besom motivisani trenuci mogu naterati osobu da se brani napadom.

Kako se pametno svađati?

Studija sa Univerziteta u Wisconsinu iz 2013. godine, pod nazivom "Upravljanje konfliktima: Teški razgovori sa teškim osobama", ističe da je tokom svađe važno održavati sigurno okruženje, koristeći rečenice i postavljanje pitanja koja vode ka saglasnosti. Preporučuje se korišćenje rečenica koje počinju sa "ja".

Da biste smirili svađu, pokušajte sa ovom frazom: "Bilo bi dobro da se usredsredimo na stvari oko kojih se slažemo."

Foto: shutterstock

Magična rečenica koja ublažava svađanje.

 

Možete prilagoditi izraz kako god želite, ali osnovno je da uključuje reč "slažemo".

Ova rečenica donosi niz prednosti. Prvo, sprečava eskalaciju borbe. Kada tražimo zajedničke tačke, promenimo svoj način razmišljanja. Protivnik prestaje biti neprijatelj, već postaje osoba koja nije toliko različita od nas.

Izgovaranjem ove rečenice može se umiriti bes kod druge strane, pa čak i potpuno umanjiti. Svi imamo trenutke kad tražimo povod za svađu, ali kada se suočimo s provokacijama osmehom i spremnošću za razgovor, postajemo manje primamljiva meta onima koji traže konflikt.

Razmislite i vežbajte

Kad se nađete u situaciji u kojoj se čini nemogućim pronaći zajednički jezik, pokušajte razmisliti još jednom. Čak i u najgorim situacijama, često postoji mogućnost za dogovor.

Možda će biti potrebno malo prakse da svaki put pronađete rešenje koje neće povrediti nikoga. Zapamtite, sve počinje samo jednom rečenicom - "Bilo bi dobro da se usredsredimo na stvari oko kojih se slažemo."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading