RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO OD TRI SASTOJKA: Tradicionalni deo trpeze za slavu koji ne smete preskočiti, a ovo je najbolji način pripreme!

Autor: N.J.

Lifestyle

16.12.2023

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najjednostavniji način za pripremu posluženja.

RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO OD TRI SASTOJKA: Tradicionalni deo trpeze za slavu koji ne smete preskočiti, a ovo je najbolji način pripreme!

Foto: YouTube/Aurora Recepti

Vreme je slava i perioda kada malo više jedemo, odnosno uživamo u hrani. Svaka domaćica želi da pripremi obroke što je bolje moguće, a dobro je poznato da se u Srbiji za slave ne štedi. Tradicionalno žito koje se nosi u crkvu deo je posluženja u kom će gosti uživati pre obroka, a ovo je recept kako da ga početnice ili neko drugi ko želi ovo da sprema, pripreme kod kuće.

U nastavku pogledajte recept za tradicionalno žito za slavu.

Sastojci:

  • 3 kašike šećera u prahu
  • 11 kašika oraha
  • pšenica

Foto: Shutterstock

Kako se sprema žito za slavu

Priprema:

Pšenicu prvo operite i očistite od prljavštine. Nakon što ste je oprali ide na kuvanje na tihu vatru dok ne nabubri. Vodu sipajte tako da prekrije pšenicu, potom poklopite poklopcem. Kada vidite da je voda isparila, dolijete obavezno vodu. Kada vidite da se skuvala vi je ocedite od tečnosti. Znaćete da se skuvala onda kada je nabubrila. Pšenicu stavite u blender, kašiku po kašiku ili je sameljite u vodenici za meso. Treba da bude sitno, ali ne i kašasto i zgusnuto previše. Dodajte šećer u prahu, oko tri kašike. Potom sipajte orah i rukama sve sjedinite ili kašikom ako vam je lakše. Kada ste sjedinili probajte da li je dovoljno slatko, ako nije stavite još šećera. Ovo je korak koji radite po ukusu. Nakon toga, žito je spremno, možete ga prebaciti u činiju! 

Zagladite kašikom i stavite još malo oraha preko kao dekoraciju.

Poslužite goste i uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading