TRADICIONALNA SRPSKA GIBANICA, VAZDUŠASTA I PUNA SIRA: Kad jednom probate ovaj recept, uvek ćete ga praviti

Autor:

Lifestyle

16.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brzo se pravi, a jednako je ukusna i kad je vruća i kad se ohladi.

TRADICIONALNA SRPSKA GIBANICA, VAZDUŠASTA I PUNA SIRA: Kad jednom probate ovaj recept, uvek ćete ga praviti

Foto: shutterstock

Pite sa sirom omiljene su u kućama širom Srbije. Iako su domaćice nekad same razvlačile kore, u današnje vreme je malo onih koji se neće opredeliti za kupovne. Uz dobro odabran malo masniji sir, i gibanica sa kupovnim korama će biti savršenog ukusa.

Ukoliko se budete pridržavali isprobanog recepta koji vam donosimo, gibanica će biti vazdušasta iznutra, a hrskava spolja.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 400 g masnijeg sira (sjenički, zlatarski)
  • 13 kašika ulja
  • 5 jaja
  • 200 ml kisele vode
  • kesica praška za pecivo

Priprema:

U većoj činiji razbijte četiri jaja, umutite ih viljuškom, pa im dodajte izmrvljen sir, deset kašika ulja, prašak za pecivo i kiselu vodu. Nadev dobro izmutite kašikom i ostavite ga sa strane pet minuta, dok se prašak za pecivo i kisela voda sjedine sa ostalim sastojcima. Zahvaljujući ovoj kombinaciji sastojaka gibanica će biti vazdušasta.

Ako je sir slaniji, nema potrebe da dodajete so u nadev. Ako ste se, pak, odlučili za manje slan sir, dodajte ravnu kafenu kašičicu soli u nadev da bi gibanica bila ukusnija.

Otvorite pakovanje kora i dve kore ostavite sa strane - biće vam potrebne da njima prekrijete gibanicu.

Tepsiju podmažite uljem, pa stavite dve kore i preko njih sipajte malo fila. Treću koru malo zgužvajte, pa i preko nje stavite malo fila. Na isti način utrošite sve kore i fil. Gibanicu prekrijte dvema korama koje ste ostavili sa strane.

Uključite rernu na 180 stepeni da se dobro zagreje.

Za to vreme isecite gibanicu na kocke i prelijte je jajetom koje ste umutili sa tri kašike ulja i malo obične vode. Kašikom dobro utisnite gibanicu duž ivica tepsije, pa je stavite u rernu da se peče.

Posle 40-tak minuta gibanica će biti pečena. Ostavite je u isključenoj rerni da se malo istišti, pa je izvadite napolje, isecite i služite.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading