KRVAVA ZARADA SRPSKIH RADNIKA! Jedne su ZABETONIRALI, drugima radili JEZIVE stvari!

Autor: b92.net

Hronika

20.07.2018

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa radnika iz Srbije koji su izvodili građevinske radove u ekskluzivnom letovalištu Zlatni zaliv u gradu Anapi, severno od Sočija u Rusiji, misteriozno je nestala 2013. godine, a veruje se da su ubijeni i zabetonirani u temelj hotela "Jaht klub".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Nadležna ministarstva se ne oglašavaju, a Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije rekao je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva da ne zna istinu o ovom konkretnom slučaju ali da je činjenica da su se našim radnicima dešavale "jezive situacje".

- Dešavale su se problemi i ranije, i to nije tajna. Pričalo se o ovom slučaju još 2013. godine. Tada je bilo više slučajeva gde divlje agencije šalju radnike. Neki su vođeni u Čečeniju i živeli kao u logoru, kao roblje - kaže Rodić. 

On ističe da za takve slučajeve niko i dan danas nije sankcionisan. 

Katarina Ivanović iz organizacije ASTRA kaže da nema sudskog epiloga u mnogim slučajevima. 

- Imali smo mnogo njih koji su bile žrtve radne eksploatacije, i to baš u Rusiji. Nama se javljaju i oni koji su svesni da idu da rade na crno. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Srpski radnik ispašta

Rodić upozorava da kada neko ide da radi na crno, nema pravo na izbor radova. 

- Ne znate ni gde, ni za koga radite. Masa njih ne dobije ništa od novca, eventualno svotu da se vrati kući. 

Katarina dodaje da je problem i što radnici ne samo što ne dobijaju plate, nego često budu kažnjeni za banalne stvari. Prema Rodićevim rečima, problem je najviše u kooporantima koji vode radnike na crno da bi završili posao. 

- Neka velika firma na primer pogodi veliki posao, pa angažuju kooperante, pa oni svoje kooperante i svi vode ljude. I najveći problem crnog tržišta je kod tih kooperantata i kako pohvatati te konce. 

On dodaje da će kvalifikovan radnik teško da ode da radi na crno jer za to nema potrebe, ali da s druge srane, polukfalifikovan hoće. 

Savet je da radnici moraju imati sve informacije o radnom mestu pre nego što odu, da imaju kontakte ambasada, i da nikako ne daju pasoš poslodavcu. Za one kojo su već u problemu savet je da se prvo jave policiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading