(FOTO) SRBI U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI JEDVA IZVUKLI ŽIVU GLAVU: Maltretirali ih zbog otkaza

Autor: Novosti, Republika

Hronika

18.05.2018

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državljani Srbije koji su u sredu veče povređeni u neredima nedaleko od Pretorije su dobro, medicinski su zbrinuti i pružena im je sva moguća nega. Dvojica teže povređenih smeštena su u lokalnu bolnicu i jedan od njih će biti operisan u petak. Mi ćemo učiniti sve da dobije neophodnu negu i da sve prođe na najbolji mogući način.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovo je izjavio Božin Nikolić, ambasador Srbije u Južnoafričkoj Republici, komentarišući napad na naše ljude, inače zaposlene u nemačkoj firmi "IMR Hamburg GmbH"

Na Srbe su u sredu uveče nasrnule kolege iz Južnoafričke Republike, nezadovoljni što su dobili otkaz. Velike nerede su sprečile vojska i policija, koje su morale i da zapucaju.

Šestorica naših državljana su zadobila lakše povrede, dok su dvojica zadobili prelome ruku i nogu i zadržani su u bolnici, ali su, srećom, van životne opasnosti. Teže je povređen i jedan državljanin Hrvatske.

Srbi čiji su članovi porodice angažovani u Južnoafričkoj Republici o stanju najmilijih mogu da se informišu pozivom ambasadi, ili slanjem imejla. Broj telefona na koji mogu da pozovu je +27124605626, ili da pišu na infoŽsrbembassy.org.za, a biće im odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Srbi su u Južnu Afriku došli preko nemačke kompanije "IMR Hamburg GmbH" i zajedno s Hrvatima i Nemcima rade na izgradnji termoelektrane "Kosile" nedaleko od Pretorije. Za tu nemačku firmu, kako prenose mediji, inače radi oko 50 radnika iz Srbije. Problem je nastao zato što sve stručne poslove obavljaju Nemci, Srbi i Hrvati, a lokalno stanovništvo je nezaposleno. Afričko stanovništvo je napalo kamp pored gradilišta u kom su smešteni naši radnici. 

- U kontaktu smo sa našim ljudima, kao i sa nadležnim institucijama u Južnoafričkoj Republici i predstavnicima kompanije - rekao nam je ambasador Nikolić.

- Svi su potpuno kooperativni i čine sve što je moguće da se ovo reši na najbolji mogući način. Imamo izuzetne prijateljske odnose sa Južnoafričkom Republikom i ovaj napad nema veze sa Srbima, već je posledica dešavanja u kompaniji.

Inače, u noći između srede i četvrtka opljačkana je i kuća Saše Marta, konzula u Ambasadi Srbije u Južnoj Africi. Ambasador nam je potvrdio da je reč o provali i da ovaj incident nije u nikakvoj vezi sa napadom na naše državljane.

- Veoma je važno da porodice i rodbina povređnih Srba znaju da su oni dobro i da ćemo učiniti sve da dobiju neophodnu negu i što pre se oporave - naglasio je Božin Nikolić. - Svi mogu da se jave, ili pišu ambasadi, kako bi dobili informacije o najmilijima i njihovom stanju.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading