"NADAM SE DA JE NE ŠAMARAJU" ŠTA AKO JE DANKA ZAISTA OTETA?! Kriminolog objasnio kako se OTMIČARI ponašaju u ovakvim slučajevima: To dete je malo, sigurno tu ima i "packi" (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo može biti otežavajuća okolnost.

"NADAM SE DA JE NE ŠAMARAJU" ŠTA AKO JE DANKA ZAISTA OTETA?! Kriminolog objasnio kako se OTMIČARI ponašaju u ovakvim slučajevima: To dete je malo, sigurno tu ima i "packi" (FOTO)

Foto: Medija centar Beograd, facebook

Danas je tačno 9. dana od kako je Danki Ilić, dvogodišnjoj devojčici iz Bora, odnosno Banjskog polja izgubljen svaki trag. Do sada se o njenom nestanku pojavio veliki broj informacija, međutim, ona, u koju se polažu najveće nade, tiče se snimka koji je nastao u Beču. 

Podsetimo, na pomenutiom snimku, koji je zabeležio srpski državljanin, nalazi se devojčica koja podseća na Danku, kao i dve žene bugarskog porekla, a austrijska i srpska policija daju sve od sebe kako bi utvrdili identitet deteta na njemu. 

Postavlja se pitanje, ukoliko je Danka Ilić zaista oteta, kako se otmičari ponašaju prema njoj? 

O ovoj temi, razgovarali smo sa kriminologom Dobrivojem Radovanovićem kao i Majom Jovanović, generalnim sekretarom Biroa za borbu protiv trgovine ljudima. 

- Imaju dve procedure za otmice. Zavisi šta je cilj otimanja. Jedna je da, ako je oteta da bi se trgovalo, a da se ne zna kupac, onda su rigorozni i strogi. Dete je verovatno zatvoreno u nekoj prostoriji. Nadam se da je ne šamaraju, moguće je da joj udare i neku packu. Jer to je malo dete znate... - rekao je Radovanović. 

Kako kaže, ukoliko je otmica naručena, onda se otmičari ponašaju drugačije, i nisu nasilni prema detetu. 

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Dobrivoje Radovanović

- Treća mogućnost je ta da otmičari traže otkup. Ti ljudi treba da znaju da su roditelji platežno u nemogućnosti, osim, ako je neka bezveze banda, pa traže manji novac. Ali onda to nisu ozbiljni otmičari... - rekao je Radovanović. 

Maja Jovanović, generalni sekretar Biroa za borbu protiv trgovine ljudima kaže da je veliki problem uzrast deteta, posebno uzrast kog je Danka. Takvo dete se, kaže ona, može lako vezati za otmičara. 

- Deca u uzrastu između godinu i tri, jako podsećaju jedna na drugo. Motorička mogućnost dece u tom uzrastu nije dovoljno razvijena, ona ne umeju da reaguju, ona nisu sposobna ni da kažu kako se zovu. Mentalna spremnost dakle, nije razvijena da bi tražila pomoć. Tako da, u tim malim uzrastima nije neuobičajeno da deca budu na javnim prostorima, deca liče. Nemaju mogućnost da odreaguju - rekla je Jovanović, pa dodala:

- Mala deca, ako su duže odsutna od svojih roditelja, zaboravljaju, a ako je sa njima neko vreme osoba, koja je prema njima blaga, dobra, ne maltretira ih, počinju da se vezuju za njih, što može biti problem. Pa zato, ne čudi činjenica da otmičari takvu decu, odnosno decu tog uzrasta, izvode napolje - rekla je Jovanović.  

Foto: TV PINK PRINTSCREEN, Facebook

Maja Jovanović 

 

Zamislite vi, kako bi dete od 10 godina reagovalo - bacalo bi se i vrištalo, objašnjava ona. 

Jovanović je govorila i o snimku nastalom u Beču:

- Problem je i taj snimak... Velika je greška što snimak prvo nije došao do policije. To je osvanulo u medijima... Otmičari sada sigurno neće izaći u javnost sa detetom. Jer, sigurno su videli da se dete traži u medijima. Smanjena je mogućnost da se prijavi da je dete viđeno opet. Znamo da je izdata žuta poternica - rekla je ona.

Oni sada mogu i sebe i dete da sklone. 

- Oni mogu detetu da skrate kosu, ali ono što je važno, je to da znamo je da Danka ima iza levog uha izraslinu, što je valdian znak raspoznavanja... Dakle, ko vidi dete da liči na Danku, treba prvo to da pogleda - rekla je Jovanović. 

Važno je da ukoliko neko uoči Danku, ili dete koje liči na Danku, to prvo javi policiji, i da ostane u vidokrugu dok ne dođe policija. 

- Pogrešno je da se reaguje, da se otmičari ne bi uspaničili, pa pobegli. Sami nikako ne treba da pokušavamo reakciju - navela je ona potom. 

I veliki austrijski medij objavio vest o malenoj Danki

Nakon što se prošlog vikenda pojavila vest da je mala Danka Ilić (2), koja je nestala u okolini Bora 26. marta, možda snimljena u Beču, austrijski mediji uključili su se u potragu za njom. Sada je vest o njenom nestanku objavio i čuveni Kronen Zeitung.

Austrijski medij piše da je dvogodišnja devojčica iz Srbije nestala prošlog utorka, a da je Srbin koji živi u Beču rekao da je na tramvajskoj stanici u ovom gradu video devojčicu koja podseća na Danku.

Foto: shutterstock, facebook

 

 

Čuveni Krone piše da je devojčica nestala iz bašte vikendice u Banjskom polju u blizini Bora. Dodaju da je na sajtu Interpola objavljena fotografija devojčice sa njenim podacima. Podsećaju da će Danka uskoro napuniti dve godine, da ima smeđu kosu, beleg na levoj nadlaktici i da je visoka oko 85 centimetara.

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading