KO JE SLOBODAN HOMEN? Sa ekipom pokrao ordenje, a evo kakvu burnu prošlost je imao sa LEGIJOM!

Autor:

Hronika

16.03.2024

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Homen je osoba sa bogatom političkom i profesionalnom biografijom, koja izaziva pažnju javnosti i medija, kako zbog njegovih političkih aktivnosti, tako i zbog kontroverzi u koje je bio upleten.

KO JE SLOBODAN HOMEN? Sa ekipom pokrao ordenje, a evo kakvu burnu prošlost je imao sa LEGIJOM!

Foto: Medija centar Beograd, Vladimir Lukic, shutterstock

Za bivšim državnim sekretarom u Ministarstvu pravde u vladi Mirka Cvetkovića, Slobodanom Homenom, raspisana je poternica zbog sumnje da je zajedno sa grupom otuđio državnu imovinu i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrednosti.

Tokom 2011. godine su njih desetoro, po nalogu Homena, iznosili ordenje iz SIV-a. Tu su bila najveća državna odlikovanja, koja su nosili naši predsednici, kao i druge brojne znamenite ličnosti. Sistem za krađu ordenja je bio taj što je po nalogu Homena osnovana nepostojeća komisija Ministarstva pravde.

- Ta fiktivna komisija navodno je preuzimala ordenje od institucije Predsedništva. Upravo zahvaljujući hrabrosti i znanju ljudi iz Predsedništva ova krađa je otkrivena - rekao je izvor Republike.

U opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok se dva lica, među kojima je i Slobodan, nalaze u bekstvu.  

Kako je Republika juče eksluzivno pisala, tokom istrage je pretreseno pet nekretnina, od čega je u tri vile koje su pod vlasništvom Homena, pronađen samo deo ordenja!

Profesionalna karijera i obrazovanje

Homen je završio Pravno-birotehničku školu, a kasnije diplomirao na Pravnom fakultetu. Pored toga, 2001. godine završio je John F. Kennedy School of Government Executive Network Program na Harvardu i položio pravosudni ispit.

Slobodan Homen bio je aktivan u pokretu "Otpor", čiji je cilj bio rušenje režima Slobodana Miloševića. Ova organizacija proizašla je iz Studentskog protesta 1996/1997, a Homen je bio jedan od njenih lidera, zadužen za finansije. Osim toga, Homen je bio član Demokratske stranke (DS) i Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića, te je obavljao funkciju narodnog poslanika.

Porodična povezanost sa istorijskim događajima

Zanimljivo je da je Homenov deda, Slobodan Subotić, bio branilac na suđenju Draži Mihailoviću, što je rezultiralo njegovim sedmogodišnjim boravkom u zatvoru. Advokatska kancelarija koju je deda osnovao 1934. godine i danas radi, a vodi je Homenova sestra.

Sukob sa Miloradom Ulemekom Legijom

Homen je tužen za klevetu od strane Milorada Ulemeka Legije, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je osuđen za višestruka ubistva. Legija je tužbu podneo jer je smatrao da ga je Homen oklevetao tvrdnjom da je "kuću na Ceraku kupio parama od otkupa od otmice Vuka Bajruševića koju je izvršio zemunski klan". Homen se odazvao pozivu suda za saslušanje i dao iskaz istražnom sudiji.

Zanimljivo je da je Homenov deda, Slobodan Subotić, bio branilac na suđenju Draži Mihailoviću, što je rezultiralo njegovim sedmogodišnjim boravkom u zatvoru. Advokatska kancelarija koju je deda osnovao 1934. godine i danas radi, a vodi je Homenova sestra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading