ŠTA ĆE BITI SA MAFIJOM IZ AFERE KOJA TRESE REGION? Odužiće se izručenje jednog od kopača - Crna Gora poslala zahtev, ali čeka se jedno!

Autor:

Hronika

11.11.2023

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo pravde Crne Gore je od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske zatražilo izručenje državljanina Republike Srbije Erić Vladimira.

ŠTA ĆE BITI SA MAFIJOM IZ AFERE KOJA TRESE REGION? Odužiće se izručenje jednog od kopača - Crna Gora poslala zahtev, ali čeka se jedno!

Foto: Printscreen/RTCG

Ministrastvo pravde Crne Gore je još 19. oktobra poslalo zahtev za izručenje Vladimira Erića (32), iz Loznice, koji je uhapšen po međunarodnoj poternici kao jedan od osumnjičenih za kopanje tunela kojim je provaljeno u depo Višeg suda u Podgorici, ali se za sada ne zna da li će i kada on i biti izručen iz Švedske.

Erić je uhapšen 13. oktobra na aerodormu u Stokholmu dok je čekao da se ukrca na let za Beograd.

Ministarstvo pravde Crne Gore je od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske zatražilo izručenje državljanina Republike Srbije Erić Vladimira, radi krivičnog gonjenja zbog krivičnih dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Molba za izručenje je poslata i redovnim putem i preko NCB Interpola Podgorica.

- Od nadležnih organa Kraljevine Švedske zavisi koliko će trajati ekstradicioni postupak i kakva će biti odluka - kazali su za medije iz Ministarstva pravde Crne Gore.

Inače kako izveštavaju crnogorski mediji Stina Lundkvist, viši javni tužilac u Državnom javnom tužilaštvu Švedske, na pitanje u kojoj je fazi proces ekstradicije Vladimira Erića, odgovorila da su to poverljive informacije i da na to ne može da odgovori.

Trajanje postupka izručenja u Švedskoj može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući složenost slučaja, pravne procedure i moguće pravne žalbe. Uobičajeno je da postupak izručenja traje nekoliko meseci, ali može biti i duži ako dođe do pravnih komplikacija ili odugovlačenja. Interesantno je da je u nekim prethodnim slučajevima kada su u Švedskoj izvršena hapšenja po poternici iz Crne Gore, uhapšeni bili izručeni pet, ili šest meseci kasnije.

Republika

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica, RTCG - ZVANIČNI KANAL / YOUTUBE

 

Podsetimo, Vladimir Erić i njegovi sugrađani Dejan Jovanović (31), Veljko Marković (32) i njegov stric Milan Marković (53) osumnjičeni su da su od kraja jula do 11. septembra kopali tunel iz suterena zgrade u podgoričkoj Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda, a potom iz njega ukrali više komada oružja i drugih dokaza u raznim slučajevima.

Policija je utvrdila da su Jovanović i Marković iz Crne Gore pobegli istog dana kada je otkriveno da je sudska prostorija obijena, a za Erića nisu imali precizne podatke kuda je i kako napustio državu. Utvrđeno je da je Jovanović, kada se domogao Bijelog Polja, u Srbiju pobjegao taksijem, a da su Markovići autobusom otišli u Foču. Za njima trojicom policija traga.

Osim četvorke iz Loznice, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici za obijanje depoa Višeg suda osumnjičilo je i Podgoričanku Katarinu Baćović, Ivicu Piperovića, Nikolu Milačića i Predraga Mirotića. Tuzanin Marijan Vuljaj osumnjičen je da je Katarini Baćović pomagao da se krije i beži od policije.

 

Republika

Foto: Vlada Crne Gore

 

Mirotić je uhapšen 23. septembra, a Baćović, Piperović, Milačić i Vuljaj 12. oktobra. Vuljaj i Baćović pred policijom su priznali krivicu i optužili ostatak krimi-ekipe.

Prema spisima iz istrage, Baćović je odmah nakon hapšenja ispričala šta je sve činila za grupu koja je kopala podzemni tunel i obila depo Višeg suda u Podgorici. Negirala je, međutim, da je znala čime se oni tada bave.

Navodno, rekla je i da je u sve to uvukao Milačić.

Nju policija i tužilac Marko Mugoša terete da je, koristeći falsifikovanu ličnu kartu, iznajmila stan u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici broj 12, iz kog je mafija prokopala 30 metara dug tunel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading