FILMSKE PRIČE O POLICIJSKIM DOUŠNICIMA: Joca Nemac s lažnim psaošem namestio dilera kod Krcunovog spomenika

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka mu je bila Nemica i odigrao je ključnu ulogu u hapšenju Smaje Fakovića, trgovca drogom iz Novog Pazara

FILMSKE PRIČE O POLICIJSKIM DOUŠNICIMA: Joca Nemac s lažnim psaošem namestio dilera kod Krcunovog spomenika

Foto: Shuttestock

Akcije suzbijanja narkotika nisu mogle da se zamisle bez doušnika, a beogradska policija imala je nekoliko njih, koje je mogla da angažuje u međunarodnim akcijama presecanja velikih krijumčarskih kanala, priča Mile Novaković.

Jedan od najznačajnijih u periodu od 1980. do 1990. bio je pravnik iz Beograda pod kodnim imenom Joca Nemac. Majka mu je bila Nemica, imao je izgled i manire minhenskog biznismena, pa smo mu, uz pomoć nemačke policije, izdejstvovali nemački pasoš s novim identitetom. U celu priču je ušao iz avanturističkih razloga.

BLATNJAVI DŽAK

- Najpoznatija akcija je bila i najrizičnija jer policija nije smela da ga nadzire i potpuno obezbeđuje. Trebalo je uhapsiti grupu poznatog dilera iz Novog Pazara, Smaje Fakovića, a akcija je pripremana skoro 20 dana. I pored toga, što je uz Jocinu pomoć izvedena scena pokazivanja 150.000 maraka u kešu, oprezni Smajo nikako nije prihvatao da pet kilograma heroina donese u Beograd. Insistirao je da agent Nikola dođe u njegovo selo i uzme uzorak droge - kaže Novaković.

Tu mu je Smajov rođak doneo blatnjav džak, agentu je pokazano desetak pakovanja po 500 grama, uzet je uzorak, a džak je ponovo zakopan. Nikola se vratio u Beograd, odakle su Pazarca uzalud ubeđivali da dođe i donese drogu. Tek kada mu je u poslednjem telefonskom razgovoru rečeno da je Nemac razočaran i da odlazi u Sofiju na dogovorenu kupovinu heroina od partnera iz Turske, Smajo se slomio i rekao da će heroin doneti na parking kod Krcunovog spomenika na Ibarskoj magistrali.

Republika

Foto: Printscreen

Mile Novaković

Došao je s četiri rođaka, ali ih je Nikola obavestio da Nemac može da kupi samo tri kilograma, koje su spakovali u torbu i ostavili u šumi, dok dvojica rođaka ne donesu novac iz Beograda. Smajo je autom krenuo za Novi Pazar.

Ubrzo je pala gotovo cela ekipa, ali je nastala zabuna, policija u Beogradu mislila je da je Smajo uhapšen s rođacima u Ljigu, a u Ljigu su mislili da je otišao u Beograd po novac. Iskusni krijumčar, u međuvremenu, na parkingu čuva torbu, koju je sakrio na drugo mesto i čeka rođake i novac. Beogradski policajci dobijaju informaciju da je u Ljigu bilo hapšenje i kreću put Lazarevca.

"ČUDO" OD ZBROJOVKE

- Nikola nas vodi ka mestu gde je ostala torba. Tog momenta se na putu pojavljuje čovek koji viče: "Bobane, Bobane!" To je ime pod kojim se Nikola predstavio Smaju. On ne vidi rođake s Nikolom i shvata da je u pitanju prevara. Vadi oružje i puca. Mi zaležemo u jarak i dok smo se snašli i organizovali, Smajo beži u šumu i nestaje. Uhapšen je posle 15 dana u Kosovskoj Mitrovici - priseća se Novaković.

Urnebes je nastao kada je sve završeno, pričalo se da je Joca, u mraku, ispalio čitav šaržer vičući: "Dajte metaka, dajte metaka!"

- U kancelariji je prepričavao da je na putu, u mraku, video čoveka koji je odjednom "izvadio ono čudo", pokazujući o kolikom se pištolju radi. Prilikom hapšenja, kod Smaje je pronađen najmanji pištolj zbrojovka, kalibra 6,35 milimetara. Pozvali smo Jocu da identifikuje "ono čudo" koje je video - kroz osmeh priča Novaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading