SVET KNJIŽEVNOSTI ZAVIJEN U CRNO: Preminuo jedan od najtalentovanijih pisaca!

Autor:

Zabava

25.05.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni Valter Kapaher preminuo u 85. godini!

SVET KNJIŽEVNOSTI ZAVIJEN U CRNO: Preminuo jedan od najtalentovanijih pisaca!

Foto: Youtube printscreen/Kalenderblatt

Jedan od vodećih austrijskih pisaca svoje generacije, Valter Kapaher, preminuo je u 85. godini. Rođen je 1938. godine u Salcburgu, gde je proveo svoje detinjstvo i odrastao. Nakon završene osnovne škole, Kapaher se usmerio ka automehaničarskom zanatu, ali je kasnije razvio interesovanje za pozorište i književnost.

Od automehanike do književne slave

Nakon vojnog roka, Kapaher se sve više posvetio čitanju i pisanju, te je 1967. godine prvi put objavio kratke priče u listu "Štutgarder Cajtung". Kasnije je napisao niz pripovedaka, romana, radio-drama i televizijskih scenarija. Bio je poznat po svom jednostavnom, realističkom stilu pisanja, koji je često opisivan kao odraz svakodnevnog života radnika i službenika.

Književna ostvarenja i priznanja

Kapaher je dobitnik mnogobrojnih nagrada, među kojima se ističe prestižna Georg Buhnerova nagrada, najveće književno priznanje u Nemačkoj. Domaćoj publici je najpoznatiji po romanima "Palata muva" i "Zemlja crvenih stena", koji su mu doneli veliku popularnost i priznanje širom Evrope.

Čovek koji je obeležio književnost i ostavio neizbrisiv trag

Kapaher je bio član austrijskog P.E.N. kluba, Nemačke akademije za jezik i poeziju u Darmštatu, a takođe je bio nosilac visokorangiranih nagrada i jednog počasnog doktorata. Njegov doprinos književnosti je neizbrisiv, a njegova dela će ostati kao trajni spomenik njegovom talentu i posvećenosti književnosti.

Uprkos odlasku ovog velikog pisca, njegovo nasleđe će živeti kroz dela koja je ostavio za sobom, inspirišući i oplemenjujući generacije koje dolaze. Valter Kapaher će zauvek biti upamćen kao jedan od najvećih književnih talenata svoje generacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading