"IMAM NOVI SCENARIO, ALI SNAGA MI JE NA IZMAKU": Slavni Zdravko Šotra otkrio da ga je sam ĐAVO gurnuo među GLUMCE!

Autor:

Zabava

20.03.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni reditelj je juče predstavio svoju monografiju "Mojih 500 glumaca" i progovorio o bogatoj karijeri dugoj 65 godina.

"IMAM NOVI SCENARIO, ALI SNAGA MI JE NA IZMAKU": Slavni Zdravko Šotra otkrio da ga je sam ĐAVO gurnuo među GLUMCE!

Foto: ST/Tamara Pavišić

Zdravko Šotra

Reči Vojina Ćetkovića: "Ne znam da li sam ja Šotrin omiljeni glumac, ali znam da je Šotra moj omiljeni reditelj" i konstatacija Svetlane Cece Bojković da je on naše "kulturno dobro" možda najbolje opisuju slavnog reditelja, koji je ostvario bogatu karijeru i snažno obeležio srpsku kulturnu scenu. Na jučerašnjem predstavljanju monografije Zdravka Šotre pod nazivom "Mojih 500 glumaca" mnogi su imali šta da kažu o njemu i prisete se zajedničkih trenutaka sa snimanja neke od mnogobrojnih serija i filmova sa Šotrinim pečatom. Ipak, svi su se saglasili da nije baš tako jednostavno dati odgovor na pitanje ko je Zdravko Šotra.

Veliki reditelj, koji je 13. februara proslavio 91. rođendan, ispričao je kako se našao među glumcima.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

 

-  Neki me je đavo gurao među te ljude koji se zovu glumci, želeći da provedem ceo svoj život sa njima. Hvala tom đavolu koji me je gurao (smeh). Ja sam svoj život proveo ne samo sa darovitim glumcima, već sa ljudima dobrog duha, duhovitosti i osobenih ličnosti. To da sam puno radio to je jedna budalaština koju sam sebi dozvolio i koju sada ne bih savetovao nijednom reditelju. Kada sam 1955. godine otišao da budem asistent Ranku Marinkoviću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, tu sam počeo da se srećem sa velikanima kao što su bili Stevo Žigon, Karlo Bulić, Viktor Starčić... Onda sam otišao u Niš i upoznao niške glumce. Zatim sam u Banjaluci režirao, a kasnije i u Varaždinu. Od 1958. sam započeo veliku TV karijeru. Reditelji su me gurali iz projekta u projekat i nisam znao da kažem neću i tako mi se desilo da napunim ovu knjigu - rekao je Šotra tokom predstavljanja monografije. 

Nakon zvaničnog dela promocije velikan srpskog i jugoslovenskog filma ispričao je za pojedine medije, među kojima je i Republika, da je njegova ideja bila da napiše knjigu o dugih 65 godina svoje karijere i sačuva od zaborava svih 500 glumaca koji su u njoj našle mesto.

- Moja je želja da se ne zaborave, većina njih više nije među nama. S druge strane, to su bili veoma zanimljivi ljudi, čitaocima će biti interesantno da pročitaju sve te priče o njihovim karakterima, duhovitnosti, zgodama i pohodima - rekao nam je Šotra.

Kako je istakao, među tih 500 ne može nikog da izdvoji jer, ističe, ne bi ni bilo pristojno.

- Ne bi bilo lepo da izdvojim jednog među njima kao posebnog jer ih ima na desetine koji su posebni. Sigurno njih 10-15 su jedinstveni i neponovljivi ljudi. Danas imamo dobre glumce koji normalno odrastaju i školuju se, ali nažalost to više nisu osobenu ljudi. Fali im to što nisu prošli ta iskušenja, kao njihove kolege posle rata. To je uticalo da se formiraju malo složenije ličnosti. Današnji glumci su dobri, odlično naučeni, ali se ne izdvajaju nekom osobenošću. Kada kažete Paja Vuisić, to ne možete da uporedite ni sa kim, kao ni Batu Živojinovića, Zorana Radmilovića... Oni su jednostavno, neponovljivi - priča reditelj.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

 

Iako je zagazio u desetu deceniju života, tvorac velikih naslova poput "Zone Zamfirove", "Braće po materi", "Boja na Kosovu", "Ranjenog orla" Šotra ima novi scenario. Međutim, tvrdi da se neće upuštati u njegovu realizaciju.

- Gde ću više da radim! Sad samo čekam kraj. Uzeo sam već 92. godinu, nepristojno je više raditi. Mada ima i takvih slučajeva - priča reditelj i dodaje: 

- Imam novi scenario, ali treba za to imati i malo snage. Imam veliko iskustvo, ali se ne usuđujem da ulazim u velike poslove kad mi je snaga na izmaku. Sve ima kraj, tako je govorio Minimaks i sve ima kraj, pa i Minimaks!

Šotra nam je detaljnije rekao o kakvom scenariju je reč.

- Na osnovu jednog romana radim scenario o poznatoj slikarki Mileni Pavlović Barili koja ima zanimljivu životnu priču. Imala je komplikovanu karijeru vezanu za Pariz, Njujork kao i mnoge svetske scene - otkriva cenjeni umetnik, a na pitanje koju glumicu vidi u glavnoj ulozi kaže:

- Milena Pavlović Barili je bila specifična, ona nije neka lepotica, majka joj je bila lepotica, ali ona nije. Ona je na oca Italijana i više je karakter. Ne vidim takvu glumicu koja bi nju dočarala. Sve su glumice su lepe, a Milena je imala specifičan karakter. Ko bude radio ovaj projekat, neka razmišlja o tome - završava Šotra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading