OVI GLUMCI VAŽE ZA NAJVEĆE VERNIKE: Strogo se pridržavaju pravila VASKRŠNJEG POSTA, odriču se GREŠNIH misli i dela!

Autor:

Zabava

18.03.2024

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaskršnji post traje 48 dana odnosno sve do Vaskrsa koji je ove godine 5. maja, a ovi glumci ga poštuju svake godine!

OVI GLUMCI VAŽE ZA NAJVEĆE VERNIKE: Strogo se pridržavaju pravila VASKRŠNJEG POSTA,  odriču se GREŠNIH misli i dela!

Foto: ATA Images, Shutterstock

U susret najvećem danu u hrišćanstvu - Vaskrsu, vernici se pridržavaju strogih pravila vaskršnjeg posta, koji je danas počeo.

Prvi dan Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta je Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike sledi sedmica - Čista koja podrazumeva najstroži post, kao i tokom poslednje Stradalne sedmice.

Osim toga što je najduži u godini budući da traje 48 dana, odnosno sve do Vaskrsa koji se ove godine proslavlja 5. maja, ovaj post se smatra i najstrožim jer se veći deo njegovog trajanja, vernici uzdržavaju od hrane čak i one spremana na ulju odnosno najveći deo se posti na vodi.

Post podrazumeva i uzdržavanje od grešnih misli i dela, kao i više vremena provedenog u molitvi, ljubavi i milosrđu. Mnogi naši glumci poštuju pravila vaskršnjeg posta, a kao najveći vernici poznati su Miloš Biković, Nebojša Dugalić, Sloboda Mićalović...

Glumica Milena Vasić takođe se pridrđava vaskršnjeg posta, koja je svojim pratiocima na Instagramu poručiča:

Republika

Foto: instagram.com/milenavasicofficial

 

- Srećan vam i blagosloven početak posta!

Sloboda Mićalović često obilazi crkve i manastire i drži do tradicije i običaja, pa se tako pridržava svih pravila koje vera nalaže.

Republika

Foto: instagram.com/sloboda_micalovic_boba

 

- Neka mi oproste svi kojima sagreših i bilo šta loše učinih rečju, delom ili mišlju - podelila je glumica na Instagramu, dok je njena mlađa sestra Dragana svojim pratiocima poželela blagosloven početak vaskršnjeg posta.

Republika

Foto: instagram.com/hipokampelefentokamela

 

Najznačajniji dan tokom Strasne nedelje je Veliki petak, dana kada je na Golgoti raspet Gospod Isus Hristos.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovestii Cveti, može da se jede riba. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading