VEČERAS U 00:00 H POČINJE USKRŠNJI POST: Ovo su PRAVILA, svaki VERNIK mora da ih ispoštuje!

Autor: M.O.

Lifestyle

17.03.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li znate koja pravila su obavezna za vernike?

VEČERAS U 00:00 H POČINJE USKRŠNJI POST: Ovo su PRAVILA, svaki VERNIK mora da ih ispoštuje!

Foto: Shutterstock

Pravoslavni hrišćanski vernici 5. maja proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Tom prazniku prethodi veliki Uskršnji, Vaskršnji, post.

Vernici večeras počinju sa postom 

Veliki ili Vaskršnji post je najvažniji posni period u toku godine. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana i završava se praznikom Vaskrsenja.

Kada je reč o verskim obredima, vernici trebaju da poštuju određena pravila koja su propisana u okviru njihove veroispovesti. Na primer, u islamu postoji pet stubova koji predstavljaju osnovna verska pravila koja svaki musliman treba da poštuje. Ova pravila obuhvataju verovanje u jednog Boga, obavljanje molitvi pet puta dnevno, davanje milostinje, post tokom meseca Ramazana i hodočašće u Meku ukoliko je to moguće.

Republika

Foto: pixabay.com

Od sutra većina vernika poštuje najveći Uskršnji post tokom godine

Poštovanje verskih obreda u hrišćanstvu

U hrišćanstvu, vernici takođe imaju određene obrede i pravila koja treba da poštuju. Na primer, odlazak u crkvu nedeljom i pridržavanje verskih postova su deo svakodnevnog života vernika. Takođe, i krštenje, pričešće i ispovest su važni verski obredi koji zahtevaju određenu pripremu i poštovanje pravila Crkve.

U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama

Poštovanje verskih pravila ima dubok simbolički i duhovni značaj za vernike. To im pomaže da održe svoju duhovnost i povezanost sa svojom veroispovešću. Takođe, pridržavanje verskih pravila može imati i društveni značaj, jer promoviše zajedništvo među vernicima i poštovanje tradicije.

U savremenom društvu, vernici se suočavaju sa izazovima prilagođavanja tradicionalnih verskih pravila modernom načinu života. Kako bi održali balans između svojih verskih uverenja i zahteva savremenog društva, mnogi vernici tragaju za savremenim tumačenjima verskih pravila koja će im omogućiti da ostanu verni svojoj veri, ali i da se prilagode promenama u društvu.

Kao što možemo videti, poštovanje verskih pravila ima dubok uticaj na živote vernika i predstavlja važan deo njihove duhovne prakse. U današnjem svetu, gde su vrednosti i norme podložne promenama, održavanje tradicionalnih verskih pravila predstavlja izazov sa kojim se vernici suočavaju u svakodnevnom životu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading