MESO SE NE JEDE DO VASKRSA, DECA DA SE NE IGRAJU VODOM, ZEMLJA SE NE KOPA... Počela siropusna nedelja - Ove OBIČAJE morate da ispoštujete!

Autor:

Vesti

11.03.2024

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siropusna nedelja je poznata i kao nedelja praštanja, ali je takođe poznata i kao Sirna, Bela i Zagonetna nedelja.

MESO SE NE JEDE DO VASKRSA, DECA DA SE NE IGRAJU VODOM, ZEMLJA SE NE KOPA... Počela siropusna nedelja - Ove OBIČAJE morate da ispoštujete!

Foto: shutterstock

Žena se moli

Za pravoslavne vernike siropusna nedelja predstavlja poslednju sedmicu pre početka Velikog Časnog posta, a označava period u kojem se prestaje sa konzumiranjem mesa do Vaskrsa. Ipak, dozvoljeni su mlečni proizvodi i jaja tokom ove nedelje kao deo pripreme za predstojeći post.

Pripremna nedelja

Siropusna nedelja, kao sedmica koja prethodi Časnom postu, ima za cilj da vernike telesno i duhovno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog, koji je jedan od najznačajnijih praznika u pravoslavnoj veri. Ova nedelja služi kao uvod u period odricanja i duhovne obnove koji sledi.

Foto: Shutterstock

Molitva

 


Nedelja praštanja i drugi nazivi

Siropusna nedelja je poznata i kao nedelja praštanja, ali je takođe poznata i kao Sirna, Bela i Zagonetna nedelja. Ovaj period je karakterističan po običajima kao što su Beli pokladi, maskirane povorke po selima, velike ljuljaške, verovanje da zemlja "spava" tokom ove nedelje, te ograničenja kada je u pitanju rad u polju i dodirivanje vode.

Običaji tokom Siropusne nedelje

Uoči Belih poklada, selima kruže maskirane povorke koje darove prihvataju u kućama. Takođe, u nekim delovima zemlje se grade velike ljuljaške oko zapisa, te se ljudi okupljaju oko njih radi zabave. Veruje se da tokom ove nedelje zemlja "spava", pa se izbegava rad u polju, a žene obavljaju samo neophodne poslove. Deci se čak zabranjuje da dodiruju vodu štapovima, dok se celokupan životni ritam usporava i odvija se opuštenije nego obično.

Siropusna nedelja takođe predstavlja vreme za unutrašnju pripremu i introspekciju, dok se tradicionalni običaji održavaju kao deo kulturne baštine i duhovnog nasleđa pravoslavnog naroda. Ovaj period simbolizuje prelazak ka duhovnoj obnovi i pripremi za predstojeći Časni post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading