OVE NEDELJE SE PRIPREMAMO ZA VASKRŠNJI POST! Nutricionistkinja otkrila - OVE namirnice nikako ne treba jesti!

Autor:

Vesti

13.03.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Post počinje za 5 dana.

OVE NEDELJE SE PRIPREMAMO ZA VASKRŠNJI POST! Nutricionistkinja otkrila - OVE namirnice nikako ne treba jesti!

Foto: RINA

Sonja Nikačević

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije ulaze u završnu sedmicu priprema za Veliki post, koja je poznata kao Siropusna nedelja. U ovoj fazi pripreme, tradicionalno se izbegava konzumacija mesa, dok su dozvoljeni mlečni proizvodi i jaja. Ovo razdoblje predstavlja jedno od najstrožih perioda u godini.

- Ove nedelje se pripremamo za Vaskršnji post, s obzirom na to da znamo da je on vrlo strog, moramo i telo da pripremimo na restrikciju i na unos manjih kalorija. To postižemo, tako što se ove sedmice upravo odričemo namirnica poput mesa i mesnih prerađevina, ali naravno, sve ostale namirnice poput povrća, voća, ribe, belog mrsa i uopšte proizvoda od mleka, sve je to apsolutno dozvoljeno - kaže za RINU, Sonja Nikačević nutricionista.

Foto: RINA

Sonja Nikačević

Pripremamo se da ne šokiramo organizam

Stoga, kako ističe, bitno je da budemo pripremljeni kako naše telo ne bi doživelo šok kada od ponedeljka započnemo post na vodi i pređemo na ishranu koja uključuje namirnice pripremane pečenjem, blanširanjem ili kuvanjem bez dodatka masti, ulja, bez prženja i pohovanja, koje su bile uobičajene tokom prethodnih dana i praznika.

Ona naglašava da postoji dublji smisao iza posta i svih pripremnih praksi koje propisuje crkva, uključujući i ovu sedmicu priprema.

- Sve upravo ima smisla, jer je post upravo pročišćenje i duše, ali i tela, pa je stoga potrebno da to iskoristimo, ali na pametan način. Šta to znači? To znači: biramo povrće, biramo voće, ali isključivo da to bude raznovrsno, da je zastupljeno svo voće, svo povrće, takođe zeleno povrće, koštunjavo voće i sve vrste namirnica, osim mesa - istakla je Nikčevićeva.

S obzirom na to da postoje i oni koji su odlučili da post počnu i završe sirovom hranom, pitali smo nutricionistu, može li u tom slučaju biti neke štete.

- Kada je u pitanju sirova hrana, od nje ne može biti nikakve štete, jer sve do 40 dana šta god da radimo svom telu, kao ishranu na sirovoj hrani, telo neće da zapamti, ne može da bude na štetu, može samo da bude jedan dobar detoks za telo i pročošćavanje, tako da apsolutno nikakvih problema nema. Ono što je važno, to je voditi računa o količini, jer svaka namirnica, kao i ona koja je izuzetno zdrava i nutritivno bogata i ona koja to nije, mora da ima meru, jer u suprotnom doći će do suficita kalorija i naravno, doći će do povećanja telesne mase - zakjljučila Nikačević.

Post započinje u ponedeljak, 18. marta, i traje sve do 5. maja, datum kada pravoslavni vernici proslavljaju Vaskrs, najznačajniji i najdrevniji praznik posvećen uskrsnuću Isusa Hrista i njegovoj pobedi nad smrću.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading