LAUŠ I JA NIKADA NISMO IMALI SREĆE SA NAŠIM FILMOVIMA! Emotivno izlaganje reditelja "Ruskog konzula" pred premijeru: Posvećujem ga NJEMU!

Autor: MILICA BOBINAC/MILOŠ POPOVIĆ

Zabava

02.03.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa "Ruskog konzula" otkrila kakav je Lauš bio na snimanju filma!

 

 

Film "Ruski konzul", koji je režirao Miroslav Lekić, biće prikazan sutra premijerno u beogradskoj mts dvorani na ceremoniji zatvaranja 52. FEST-a. Ovo je poslednji film slavnog glumca Žarka Lauševića, a ekipa "Ruskog konzula" je danas održala konferenciju za medije. Predstavnicima sedme sile se obratio Vuk Drašković, po čijem je romanu rađen film.

Ja sam odgledao nedovršenu verziju, ali praktično skoro dovršeno. Veoma sam zadovoljan, reditelj, producent, glumačka ekipa... I srpski i albanski sa Kosova, igrali su po mom mišljenju maestralno, a Žarko Laušević je odigrao nezaboravnu rolu, poslednju u svom životu. Rolu konzula Rusije. I roman i film nas vraćaju i dočaravaju 70-te i 80-te prošloga veka, kada je došlo do erupcije kosovskog vulkana, čija će se lava ubrzo iza toga razliti po celoj onoj velikoj državi, koja se zvala Jugoslavija - rekao je Vuk Drašković.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Vuk Drašković zadovoljan filmom

Reditelj Miroslav Lekić progovorio je o poteškoćama, te otkrio da je film posvetio pokojnom Laušu.

- "Ruski konzul" ima drugu predistoriju. Odmah po završetku filma "Nož" postojala je ideja da se realizuje "Ruski konzul". Iz raznih razloga, pre svega finansijskih, to nije uspelo. 20 i nešto godina posle toga došli smo u priliku da ga realizujemo. To je deo jedne trilogije koja mi se jako sviđa. Ono što je za mene bilo specifično, ima jednu izrazito jaku refleksiju na stvarnost u kojoj živimo, a svi ti romani su pisani davnih osamdesetih, ali su veoma aktuelni i dan-danas. Vuk i ja smo stalno pričali kako je u tim romanima anticipirano neko vreme koje će doći. Roman se bavi događajima na Kosovu, ali ima refleksiju i na savremeno vreme, iako nismo pokušavali da se bavimo tim potencijalnim rešenjima. Ali smo hteli da sugerišemo način na koji je jedino moglo da se izađe iz problema - ispričao je reditelj Miroslav Lekić, pa se osvrnuo na Lauševu ulogu:

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Miroslav Lekić je film posvetio Laušu

- Mi smo bili prijatelji, nažalost, nekako, nismo imali sreće sa našim filmovima. Ne govorim o kvalitetima. Nego nekako, nikada nismo imali priliku da nekako do kraja uživamo u tome što smo radili. Žarko je jako mnogo radio na filmu, to Vuk zna, četiri godine smo spremali film. Žarko nije bio samo glumac, on je učestvovao i u izradi scenarija. Film je snimao kad je već bio jako bolestan, ali, kako bih rekao, imali ste jednog Žarka koji dođe na set i drugog kada kažete "akcija". Ta energija, posvećenost, bila je jako fascinantna, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazio. Film je posvećen njemu, jer ga je obeležio na poseban način. Ja nekako ne verujem da bi ovog filma bilo da nije bilo Žarka - dodao je Lekić.

Republika

Foto: Foto Vision Team

Žarko Laušević u filmu "Ruski konzul"

Glumci Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković i Paulina Manov osvrnuli su se na svoje uloge i značaj ovog filma.

- Trudili smo se da apstrakujemo što je moguće više bilo kakav ideološki okvir filma, da ne sudimo, već da posmatramo sudbine pojedinačnih ljudi, koji su se zatekli tu gde jesu i kako se ta bremena na svakog od njih prelamaju i kako ih pritiskaju i priklještaju za zemlju. Jako mi je drago da smo u nekim scenama postigli da se to vidi. Ta scena u zatvoru, kada se Ilija rastaje sa svojim prijateljem Albancem, kada se vidi da su pod drugim okolnostima mogli da budu rođena braća, a zapravo ih je nekako istorijski razmestio da budu na različitim stranama. To je ono što smo trudili da sačuvamo, jedino što se da sačuvati u tim vremenim, to da čovek ostaje čovek - istakao je Nebojša Dugalić.

Republika

Foto: Tanjug

Nebojša Dugalić o istorijskom značaju filma i romana

- Leka kao reditelj ostaje moralni pobednik u toj poruci koju šaljemo publici. Bila mi je velika provokacija i zadovoljstvo kad mu je palo na pamet da igram, imao je dovoljno poverenja. Radimo zajedno od prvog njegovog filma. Žarko i ja smo uglavnom igrali u njegovim filmovima, a cela ekipa je potpuno nova, to me je obradovalo. Film ima taj arhaični prizvuk, praćen tim licima koje vuku korene iz tog prošlog vremena, sa tom emocijom. On ima i čudan kraj, taj kraj ga "očevečuje" - dodao je Svetozar Cvetković.

Republika

Foto: printscreen/youtube

Svetozar Cvetković prihvatio izazovnu ulogu

- Za moj lik je najvažnija ta promena koja se desila u odnosu na roman. Trebalo je napraviti nove odnose, oni se ne poznaju, tek se upoznaju. Moj lik je lik žene koja razume svog čoveka i glavni zadatak joj je da zaštiti porodicu - rekla je Paulina Manov.

Republika

Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Paulina Manov otkrila po čemu se film razlikuje od njige

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading