LAUŠEVIĆ BEŽAO IZ BOLNICE ZBOG SNIMANJA: Poslednji Žarkov film ZATVARA FEST!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostvarenje Miroslava Lekića "Ruski konzul" sa Lauševićem i Dugalićem u glavnim ulogama biće na reprtoaru 3. marta.

LAUŠEVIĆ BEŽAO IZ BOLNICE ZBOG SNIMANJA: Poslednji Žarkov film ZATVARA FEST!

Foto: Foto Vision Team

Film reditelja Miroslava Lekića "Ruski konzul", poslednji film u kom je igrao legendarni glumac Žarko Lauševića (1960-2023), zatvoriće 3. marta 52. FEST, najavio je Centar beogradskih festivala (Cebef).

Lekić je ovaj film radio prema romanu Vuka Draškovića, a pred publiku donosi zaplet odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji u vreme SFRJ.

Glavne muške uloge igraju Nebojša Dugalić kao srpski lekar Ilija Jugovića i Žarko Laušević kojeg ćemo videti u roli profesora istorije Ljuba Božovića, a koji se u priči predstavlja kao "ruski konzul" Jastrebov.
Republika

Foto: E-Stock, Tanjug

Vuk Drašković i Žarko Laušević

Vuk Drašković, autor romana po kom je snimljen film kaže da je na snimanja išao baš zbog Žarka Lauševića sa kojim je bio dugogodišnji prijatelj i koji je igrao glavnu ulogu i u prvoj ekranizaciji nekog njegovog dela ("Nož").

- Uskoro će biti premijera "Ruskog konzula", a eto, nije mu se dalo da dočeka tu premijeru. Ceo film, "Ruski konzul", po mom romanu o Kosovu, snimio je s karcinomom pluća. Odlazio sam na ta snimanja zbog njega. U pauzama snimanja sam ostajao kod njega, pričao s njim - rekao je Drašković.

Lauševiću je posle tog snimanja ostalo da završi i rad na seriji "Kalkanski krugovi", a Vuk Drašković kaže da je čim bi se osetio malo bolje izlazio iz bolnice da završi snimanje.

Koliko je važan bio popularni Lauš za stvaranje ovog filma potvrdio je nakon završetka snimanja sam autor "Ruskog konzula" Miroslav Lekić.

- Nije bilo potrebno da ga ubeđujem (Žarka Lauševića) da učestvuje u ovom projektu jer je od samog početka bio uključen u njega. Njegov doprinos ovome projektu se ne svodi samo na tumačenje lika Ljuba Božovića. On je, slobodno mogu reći, ovde bio jedan od najbitnijih saradnika na scenariju - kazao je Lekić.

Republika

Foto: Foto Vision Team

Scena iz filma "Ruski konzul"

Treba napomenuti da je Laušević, iako već tad ozbiljno bolestan, stoički izneo kompletno snimanje i tek po padu poslednje klape u avgustu prošle godine pristao da ode u bolnicu na Bežanijskoj kosi.

Nebojša Dugalić je u jednom intervjuu otkrio da je Laušević bio svestan svoje bolesti, ali da nije dozvolio da ona utiče na njegovu posvećenost  radu na filmu "Ruski konzul".

- U "Ruskom konzulu" igrao je lik koji odlazi, a njegova veličina je bila što kada bi se god dotakli teme o smrti, šalili bismo se i smejali. On je imao snage da se našali gledajući u blizinu svog odlaska. Upravo je teže kada vidite čoveka vanredne snage, koji s takom lakoćom govori o svom odlasku. Kada sam ga pozvao da ga pitam kako je, on mi je rekao: "Dugi, ne brini, rekli su mi da imam 20 odsto šanse, znaš li šta je 20 odsto. Zatim, smo se šalili na temu tih 20 odsto, i šalili i bili ozbiljni koliko bi svaki procenat trebalo ozbiljno da shvatimo - ispričao je Nebojša Dugalić.

Pored Dugalića i Lauševića u filmu "Ruski konzul" igraju i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Mensur Safkiju, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading