BLIŽI SE 52. FEST: Ovi filmovi će se boriti za GLAVNU NAGRADU!

Autor:

Zabava

05.02.2024

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru 52. FEST-a, koji traje od 23. februara do 3. marta, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije, čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na čuvenom festivalu.

BLIŽI SE 52. FEST: Ovi filmovi će se boriti za GLAVNU NAGRADU!

Foto: Foto Košutnjak film

Tri filma domaćih reditelja mlaže generacije našla su se u takmičarskom program 52. FEST-a, a to su: "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Jorgovani" Siniše Cvetića i "Za danas toliko" Marka Đorđevića.

Mladen Đorđević, čije smo filmove 2005 ("Made In Serbia") i 2020 ("Sumrak u bečkom haustoru") gledali na ovom festivalu, sada se vraća koprodukcijom "Radnička klasa ide u pakao" koju potpisuju Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija. Reč je o mračnoj drami o grupi bivsih radnika koja nakon sto su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, u borbi za pravdu pribegava natprirodnom. U filmu igraju Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić.

Republika

Foto: Foto Sense production/Banda

 

Posle nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima, Siniša Cvetić na FEST-u predstavlja svoj drugi dugometražni igrani film "Jorgovani" u kojem glavne uloge tumače Ivan Bosiljčić i Sloboda Mićalović. Glavni junaci "Jorgovana" su Katarina i Igor, glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Zaneseni sevanjem bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine. Ubrzo će postati jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali.

Scenario je napisao David Jakovljević, a uloge su tumače i Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević.

Višestuko nagrađivani reditelj za debitantski igrani film "Moj jutarnji smeh" (2019) Marko Đorđević na 52. FEST donosi ostvarenje "Za danas toliko". U filmu igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković, Milića Jovanović, a film prikazuje kako spremanjem kolača - čupavaca, porodica Šarenac uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Prvi ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading