UMRO ČUVENI GLUMAC! Pamtićete ga po ulozi u ovoj hit seriji

Autor: P. R.

Zabava

16.11.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pamtićete ga po ulozi u ovoj hit seriji!

UMRO ČUVENI GLUMAC! Pamtićete ga po ulozi u ovoj hit seriji

Foto: Wikipedia

Bard jugoslovenskog i makedonskog pozorišta i filma, Meto Jovanovski, preminuo je u 77. godini života. Ova tužna vest zavila je u crno pozorišni i filmski svet, a domaća publika ga pamti po nezaboravnim ulogama, posebno po ulozi Dimčeta u domaćoj hit seriji "Selo gori, a baba se češlja".

Jovanovski je rođen 1. januara 1946. godine u Pančarevu, tadašnjoj FNRJ. Nakon završetka Pozorišne akademije u Sofiji, vratio se u SFRJ gde je počeo svoju karijeru u dramskom pozorištu u Skoplju. Iako je već tada bio zapažen kao jedan od vodećih dramskih umetnika u Socijalističkoj Republici Makedoniji, njegov uspon je tekao munjevitom brzinom i na prostoru cele SFRJ.

Svoj talenat i umeće pokazao je i pre nego što je završio studije, na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, Jovanovski je igrao u brojnim pozorišnim predstavama i filmovima, za koje je osvojio veliki broj nagrada i priznanja. Među njima su se izdvajale uloge u filmovima "Pre kiše", "Kad svane dan" i "Tetoviranje".

Prvu filmsku ulogu ostvario je 1971. godine u filmu "Makedonski deo pakla", gde je tumačio ulogu partizana. Ovaj film bio je samo početak njegove bogate filmske karijere, koja će ga proslaviti i van granica SFRJ.

Ipak, domaća publika ga je najviše zavolela kroz ulogu prijatelja Dimčeta u popularnoj seriji "Selo gori, a baba se češlja", u kojoj su njegova harizma i glumačko umeće očarali gledaoce širom zemlje.

Meto Jovanovski će ostati upamćen kao jedan od najvećih umetnika na prostoru bivše Jugoslavije, čija je gluma ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišta i filma. Njegovo ime zauvek će ostati upisano u srca svih onih koji su imali priliku da ga gledaju na sceni ili u filmskom platnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading