ČETIRI TRAGIČNE SMRTI UTKANE SU U STIHOVE NAŠE POZNATE PESME: Svi su mislili da je izmišljena, a reč je o ISTINITOJ PRIČI od koje PODILAZI JEZA!

Autor:

Zabava

25.01.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autorka je bila čuvena pesmopojka iz Vranja, a u pesmi za koju su mnogi mislili da je nastala u narodu, opisala je porodičnu tragediju.

ČETIRI TRAGIČNE SMRTI UTKANE SU U STIHOVE NAŠE POZNATE PESME: Svi su mislili da je izmišljena, a reč je o ISTINITOJ PRIČI od koje PODILAZI JEZA!

Foto: Wikipedia/Bundalosanja

Poznata pesma "Dimitrijo, sine Mitre" decenijama je smatrana narodnom pesmom, za čijeg autora se ne zna, sve do nedavno, kada je otkriveno da je prava autorka ove pesme Stana Avramović Karaminga, ugledna vranjanska pevačica.

Stana je preminula 1969. godine, a na njenoj sahrani je po njenoj želji izvedena ova emotivna pesma koju je tokom života malo menjala, pa je postojalo nekoliko verzija.


Inače, Stana Avramović Karaminga je bila žena čiji je život obeležila neobična ljubavna priča. Inspiraciju za pesmu "Dimitrijo, sine Mitre" pronašla je u priči o svom bratu od tetke Dimitriju i njegovoj ženi Stani, po kojoj je dobila ime.

Njih dvoje su se jako voleli, ali nisu imali dece. Porodica je polako počela da im se meša, a Stana je trpela pritisak jer je nerotkinja. 

Nedeljom, kad bi pošli u crkvu, Stanina svekrva bi dobacivala: 

- Ajde sine, ajde, pa i dete dovedi!

Iako se za Stanu pričalo da je najlepša žena od Vranja do Niša, to joj je u jednom momentu postao čak i teret.

- Badava, Stano, tvoja lepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u decu, a ja u tebe - počeo je da joj prebacuje i Dimitrije. 

Od nesreće koja ju je zadesila Stana, navodno, donese odluku da se obesi, ali je u tome spreči suprugov ujak Toma. On ju je posavetovao da spase porodicu tako što će da zatrudni sa drugim čovekom. Kako bi ponovo svi bili srećni, ona pristane na to i u četrdesetoj godini ostane u drugom stanju, ali ne sa svojim Dimitrijem. 

U porodicu se vratila sreća, Stanusu svi pazili i mazili, kako bi iznela trudnoću. Međutim, porođaj je bio težak i ona rodi dete, ali posle toga premine.

Ujak Toma, nakon sedam dana, Dimitriju otkrije istinu.

- Pre nego što odemo na Stanin grob, moram nešto da ti kažem. Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti, a onda i ja. Tvoja majka što je kinjila, ti što si nerodan, a ja što sam je savetovao s koga da ide. Da znaš, dete nije tvoje - izgovorio je Toma, ali je Dimitrije pred njim hteo da ostane jak, pa mu je odgovorio:

- Ako, Ujko. Nema veze. Mi smo hteli dete da usvojimo, a ovo je bar moja Stana rodila. 

Međutim, sutradan, na grobu, pred rođacima, na prvi Stanin pomen, reče:

- Ovde, pored moje Stane da me pokopate!

Zatim je izvadio pištolj i ubio se pred njima. 

Tri dana nakon smrti Stane i Dimitrija, od tuge umre i njegova majka Bosa, a nešto kasnije i njen brat Toma. Tako je Stana Karaminga izgubila oca Tomu.

U sećanje na ovu tragediju, ona je sastavila pesmu koja je ušla u srpsku kulturnu baštinu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading