OVAKO SE PRAVILNO PERE PERJANA JAKNA: Ako TO ne uradite, totalno ćete je UNIŠTITI!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.01.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispoštujte ovaj postupak i ne brinite se.

OVAKO SE PRAVILNO PERE PERJANA JAKNA: Ako TO ne uradite, totalno ćete je UNIŠTITI!

Foto: shutterstock

Sada kada su hladni dani tu, svi su toplo i slojevito obučeni. Prvo i osnovno jeste zimska jakna koja je uglavnom perjana. Sada se postavlja pitanje kako je oprati, a ne uništiti je. 

Mnogi ljudi izbegavaju da se peru jer je sklona i minimalnoj greški da se uništi, ali ni to nije pravo rešenje. Samo pratite postupak i ne brinite se. 

Perje u njima zna da bude osetljivo te je potrebno da budete pažljiviji prilikom pranja i sušenja.

Iako se uglavnom preporučuje hemijsko čišćenje kad su ovakve stvari, ali možete i sami sve odraditi, samo budite pažljivi. 

Republika

Foto: Shutterstock

Treba biti oprezan pri pranju zimske jakne

Ne perte više jakni odjednom

Mogućnost postoji da se pernata jakna naduje tokom pranja i zauzme većinu prostora unutra bubnja. Veoma je važno da zato ne ubacujete u veš mašinu više jakni odjednom. 

Ne koristite klasični deterdžent

Obavezno perite jakne od perja s tečnim deterdžentom za osetljivu tkaninu. Pre pranja u veš mašini ubacite loptice. Silikonske ili pak teniske, izaberite sami. One će sprečiti "grudvanje" perja unutar jakne.

Perite perjane jakne na programu za osetljiv veš

Svaka perilica ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvek birajte one za osetljiv veš gde temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni Celzijusa. Takođe, izbegavajte centrifugu.

Sušenje

Pre ranja, obratite pažnju na vreme. Poželjno je da napolju bude vetrovito kao bi se brže i lakše osušila. Takođe, prilikom sušenja redovno je rastresajte kako bi se perje ravnomerno rasporedilo. Imajte u vidu da  perjanoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana. I za kraj, dokle god imate problema sa "razbijanjem" grudvica perja, to znači da je jakna unutra još uvek vlažna.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading