POSLE OVOGA NIKADA NEĆETE HODATI OBUVENI PO KUĆI: Zgrozićete se, može da vas košta ZDRAVLJA!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.01.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što se nalazi na đonu je odvratno.

POSLE OVOGA NIKADA NEĆETE HODATI OBUVENI PO KUĆI: Zgrozićete se, može da vas košta ZDRAVLJA!

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju Univerziteta u Arizoni, nošenjem cipela u dom unosi se ne samo prljavština već i opasne bakterije.

Na đonovima cipela pronađeno je preko 420.000 različitih bakterija, uključujući koliformnu bakteriju koja je indikator nivoa čistoće hrane i vode, kao i bakterije poput Escherichia coli, Klebsielle pneumoniae i Serratia ficaria, koje mogu izazvati različite infekcije.

Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39% cipela nalazi bakterija Clostridium difficile, otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Republika

Foto: pixabay.com

Možete uneti razne bakterije obućom

Ovo naglašava opasnost od unošenja bakterija u prostor u kojem boravimo.

Otporne bakterije na cipelama

Studija Univerziteta u Hjustonu otkrila je prisustvo bakterije Clostridium difficile na 39% cipela, a ova bakterija je otporna na brojne antibiotike. Ova činjenica ukazuje na potencijalne zdravstvene probleme koje nošenje cipela u dom može doneti.


Preventivne mere

S obzirom na sve navedene podatke, preporučuje se izuvanje cipela čim se kroči u dom. Iako izuvanje možda nije u skladu sa bontonom, važno je razmotriti zdravstvene implikacije i brigu o higijeni doma. Takođe, ukoliko se gosti ipak pojave u cipelama, preporučuje se temeljno čišćenje podova nakon njihovog odlaska.

Istraživanja ukazuju na važnost svesti o higijeni i zdravlju kako u sopstvenom domu, tako i u domovima onih koje posećujemo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading