U BOLNICAMA SAMO MLADI SA SRČANIM UDAROM: Kardiolog Mitrović upozorava šta može biti KOBNO po ovom vremenu!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor tvrdi da ljudi ne poštuju ono na šta ih upozoravaju.

U BOLNICAMA SAMO MLADI SA SRČANIM UDAROM: Kardiolog Mitrović upozorava šta može biti KOBNO po ovom vremenu!

Foto: printscreen/Kurir TV

Kardiolog Predrag Mitrović upozorava na alarmantan porast broja kardiovaskularnih bolesti u Srbiji, ističući da je zabrinjavajuće to što se ovi zdravstveni problemi javljaju kod pretežno mlađe populacije. Ova pojava predstavlja ozbiljan izazov za medicinsku zajednicu, te iziskuje dodatna istraživanja i preventivne mere.

- Nadali smo se da će broj biti manji, od početka prošle nedelje imali smo povećan broj srčanih udara i kardiovaskularnih bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo: da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Malo smo zatečeni! Ima malo više mlađih pacijenata, ali i oni su malo više cirkulirali - rekao je kardiolog Mitrović.

Najveća opasnost

- Najopasniji je izlazak iz toplog u hladno i obrnuto, što može dovesti do grčenja krvnih žila i kardiovaskularnih promena, tačnije, infarkta miokarda - objašnjava Mitrović.

Doktor tvrdi da su najugroženiji hronični bolesnici, ali i hipertoničari.

- Sva ova dinamika se javlja kada je u pitanju temperatura, a još imamo praznike i neadekvatnu ishranu, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih žila i na varijacije krvnog pritiska - rekao je Mitrović, a prenosi "net.hr".

Foto: RTS

Kardiolog Predrag Mitrović upozorava na alarmantan porast broja kardiovaskularnih bolesti u Srbiji

Ovako se treba zaštititi

Bol je znak da nešto nije u redu, stoga nijedan ne bi trebalo zanemarivati.

- Treba razmišljati o sebi. Kada je hladno, bolje ostanite kod kuće. Ako ne možete, polako izađite u hodnik, naviknite se na temperaturu i onda izađite. Što je najvažnije, kada ulazite, nemojte odmah utrčati u kuću na 21 stepen, već ostanite malo u ulazu ili u hodniku - objasnio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading