NOVI "PROFESOR" GEOGRAFIJE NA ESTRADI: Vlado Georgiev se pogubio u tvrdnjama da je Zemlja RAVNA PLOČA, fanovi ga ismejali na mrežama (FOTO)

Autor:

Zabava

19.09.2023

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlado Georgiev se blamira na društvenim mrežama, tvrdi da je Zemlja - ravna ploča!

NOVI "PROFESOR" GEOGRAFIJE NA ESTRADI: Vlado Georgiev se pogubio u tvrdnjama da je Zemlja RAVNA PLOČA, fanovi ga ismejali na mrežama (FOTO)

Foto: ATA Images/M. M. Shutterstock

Nakon estradne profesroke za geografiju, pevačice Andreane Čekić, koja je u javnosti izrekla da je planeta Zemlja zapravo ravna ploča, u ovoj besmislenoj teoriji zavere joj se priključio i kolega Vlado Georgiev, koji je uživo u jednoj emisiji pričao o svom poznavanju geografije, koju, po svemu sudeći, poznaje samo on.

Naime, Vlado je gostujući u jednoj emisiji izrekao niz nebuloznih tvrdnji za našu planetu, te istakao da ne postoji osoba koja ga može ubediti u suprotno, dok su ga voditeljke sa obe strane zabezeknuto posmatrale i kikotale se s vremena na vreme.

- Ja verujem da Zemlja nije okrugla. Nisam onaj zadrati, ali nema nijednog tačnog dokaza da me ubedu u suprotno. Počnimo od prvoga, Nikola Kopernik stvarno nije imao gde da se popne 1475. godine ili tako neke, i da vidi... Putem Magelana bi se dalo zaključiti da se samo tuda može ploviti i da se uvek u jednom smeru, to ako pitaš svakog pomorca, isto će ti reći. Nemaš gde da "padneš", jer je ledeni obod sa strane - istakao je Georgiev, te nastavio da objašnjava svoju teoriju zavere:

- Ne verujem da je Zemlja okrugla, sad već imam one ravne globuse. Ako ima neko zakrivljenje na slikama, to je samo tzv. "lens curve", kada se dobija ta kriva od objektiva. Ne možete me ubediti u suprotno, ne odustajem od globusa, ali ih mnogo manje volim od mapa, koje koristim. Ovo je ozbiljna igranka, ako posmatrate avione, shvatićete da ne postoje letovi koji idu u krug, već se uvek s jedne na drugu stranu. Ne možete da idete, recimo, iz Japana u Njujork tuda, već morate da letite preko Evrope. Pogledajte na internetu i sami, biće vam jasnije neke stvari - kazao je pevač, dok su ga voditeljke gledale u potpunom šoku.

Nešto kasnije, Georgeiv se oglasio i na društvenoj mreži X (Tviter), te postavio fotografiju gde se more i nebo susreću, a ukorisnici su ga urnisali činjenicama u komentarima ispod objave.

Koliko je zakrivljeno, baš onako okruglo i to kroz "zum" 48x - napisao je Vlado, a komentari su se samo nizali:

"Tvrditi da je Zemlja ravna ploča isto je kao i tvrditi da nema gravitacije, prosto je apsurdno", "Au, koliko si zabrazdeo... Manje vina, manje vina", "Drži se ti pevanja", "Je l' moguće da je neko ovako glup", "Molim te Vlado, beži s interneta, nije ovo za tebe", "Presmešno je koliko se ovaj čovek javno bruka", "Profesoru, ne s*ri", bili su samo neki od njih.

DOKAZI DA JE ZEMLJA OKRUGLA

Prve dokaze da je Zemlja okrugla izneo je Aristotel u IV veku pre nove ere, kada je primetio da je senka, koju pri pomračenju Meseca Zemlja baca na njegovu površinu, uvek okrugla. Magelan je krenuo na put oko Zemlje sa jedne tačke i, skoro ne menjavši smer i putanju, vratio se na istu tačku sa koje je pošao. Napredna tehnologija omogućila je detaljno proučavanje svemira, pa je odavno poznato da su sve druge planete okruglog oblika, što ukazuje i na oblik Zemlje, budući da je i ona jedna od planeta.

Republika

Foto: pixabay.com

Planeta Zemlja

Još jedan od razloga da verujemo da je Zemlja okrugla je vremenska zona. Da živimo na ravnoj ploči, nikada ne bi postojao mrak. Koriolisov efekat takođe ide u prilog ovoj tvrdnji, jer je nastao kao posledica rotacije Zemlje i uzrok je pravca rotacije ciklona. Vetrovi koji na severnoj hemisferi skreću udesno, stvaraju ciklone koji se kreću oko centra rotacije suprotno od smera kazaljke na satu, dok na južnoj hemisferi skreću ulevo i stvaraju ciklone koji se kreću oko centra rotacije. u pravcu kazaljke na satu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading