I U 2024. GODINI ĆEMO IMATI PAKLENO LETO! Usijaće se tlo - Evo kakvih 6 meseci je pred nama!

Autor:

Vesti

24.02.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako su i ranije objasnili klimatolozi i meteorolozi, klimatska kriza je verovatno dovela do povećanja temperature širom naše planete, i trend porasta temperature traje već 20-30 godina. Evo kako će to uticati na vremenske prilike u našoj zemlji narednih meseci.

I U 2024. GODINI ĆEMO IMATI PAKLENO LETO! Usijaće se tlo - Evo kakvih 6 meseci je pred  nama!

Foto: shutterstock

Topliji mart sa mogućim jutarnjim mrazevima


Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, mart 2024. godine će biti topliji od proseka u većem delu Srbije, dok će Vojvodina i Timočka Krajina biti toplije i vlažnije. Postoji mogućnost za slabe ili umerene jutarnje mrazeve. Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 1 stepen. U Beogradu se očekuje da srednja minimalna temperatura bude oko 5.6 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura biti oko 13.4 stepeni. Suma padavina tokom ovog meseca biće u granicama višegodišnjeg proseka sa blagim povećanjem vrednosti, prenosi Blic. 

Topliji april s manjom količinom padavina


Prema prognozi RHMZ, april 2024. godine će takođe biti topliji od proseka, sa srednjom minimalnom temperaturom vazduha višom za oko 1 stepen, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za 1 do 2 stepena. Mesečna suma padavina biće nešto niža od višegodišnjeg proseka, dok se za Beograd i okolinu očekuje oko 54 mm padavina.

Prosečno topao maj sa normalnom količinom padavina


Maj 2024. godine će biti prosečno topao u većem delu Srbije, dok će jugoistočna Srbija biti prosečno topla i vlažnija. Srednja minimalna temperatura biće u granicama višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0.2 stepena. Očekuje se da mesečna suma padavina bude u granicama višegodišnjeg proseka, dok se za Beograd i okolinu očekuje oko 57 mm padavina.

Topliji jun sa blagim povećanjem temperatura


Jun 2024. godine će biti topliji od proseka u većem delu Srbije, sa srednjom minimalnom temperaturom vazduha višom za oko 0.6 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za 0.6 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa blagim smanjenjem vrednosti.

Jul obeležen toplotnim talasima


Prema prognozi RHMZ, jul 2024. godine može biti obeležen toplotnim talasima. Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0.9 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa nešto nižim vrednostima.

Nastavak vrelog leta u avgustu


U većem delu Srbije, avgust 2024. godine će biti topliji i suvlji. Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0.9 stepeni. Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa manjim vrednostima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading