BEOGRAĐANI BI NA NOVE IZBORE MOGLI U MAJU! Ako se ne formira većina, DVA DATUMA su najrealnija!

Autor:

Vesti

24.02.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nestorović, planirajući osnivanje novog pokreta sa pristalicama, izrazio je nedoumicu o tome ko bi mogao podržati trenutnu vladajuću koaliciju u Beogradu.

BEOGRAĐANI BI NA NOVE IZBORE MOGLI U MAJU! Ako se ne formira većina, DVA DATUMA su najrealnija!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Nakon raskola unutar pokreta "Mi - glas iz naroda" i izjava Branimira Nestorovića da on i još jedan odbornik u Skupštini Beograda neće podržati formiranje većine sa naprednjacima i socijalistima, sve ukazuje na to da Beograd stoji pred novim izborima. Ako se situacija ne promeni dramatično, zahtev naprednjaka upućen šestorici odbornika iz pokreta "Mi" da zauzmu jedinstven stav o podršci vladi izgleda neostvariv. Kao najverovatniji datumi za održavanje izbora u Beogradu, prema zakonskim rokovima, izdvajaju se 19. ili 26. maj.

Nestorović, planirajući osnivanje novog pokreta sa pristalicama, izrazio je nedoumicu o tome ko bi mogao podržati trenutnu vladajuću koaliciju u Beogradu.

- Naša odbornička grupa ima kao posledicu svega što se dešavalo u pokretu, haos. Na jednoj strani imate dva odbornika u Skupštini grada, mene i Borislava Antonijevića, oni (vladajuća koalicija) imaju sigurno dva, a za još dvoje ne znamo šta misle. Sad imamo tri puta po dva odbornika. Naravno da mi nećemo podržati vlast - istakao je Nestorović koji je još jednom ponovio da će osnovati stranku.

Konačan ishod političke situacije u Beogradu biće poznat nakon 1. marta, kada je zakazan drugi pokušaj održavanja konstitutivne sednice. Ako se potvrdi da gradski parlament neće biti formiran, te time ni izabran gradonačelnik i drugi zvaničnici, počinju da teku rokovi za raspisivanje novih izbora, koji startuju 3. marta, danom isteka zakonskog roka za uspostavljanje nove vlasti.

Prema zakonu, predsednik Narodne skupštine ima obavezu da u roku od 30 dana, najkasnije do 2. aprila, raspiše izbore. Izbori se zatim moraju održati između 45 i 60 dana nakon njihovog raspisivanja. Ukoliko se izbori raspišu na poslednji mogući datum, 2. aprila, glasanje bi se moglo održati najranije 17. maja, a najkasnije 1. juna, stavljajući u perspektivu datume 19. ili 26. maj kao potencijalne za održavanje izbora.

Aleksandar Šapić, kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika, izjavio je da će, u slučaju nepostizanja većine, izbori za Skupštinu grada verovatno biti ponovljeni oko 20. maja. Naglasio je i da SNS namerava da formira većinu sa pokretom "Mi - glas iz naroda" samo ako to prihvati jedan od osnivača pokreta, dr Nestorović, koga smatra jedinim sa pravim legitimitetom za pregovore.

- Ispostavilo se da su dva meseca pre izbora bili u problemima međusobno i sad vidimo da imaju probleme u koje neću da ulazim, ali bez obzira na sve - gospodin Nestorović je legitiman i neko na čije ime su oni dobili najviše glasova - kazao je Šapić.

Naveo je da su obustavljeni razgovori sa nosiocem beogradske liste "Mi - Glas iz naroda" Aleksandrom Jerkovićem, koji je bio spreman na pregovore oko formiranja većine, jer je SNS "želeo da podigne letvicu legitimiteta".

Jerković ima svoj pokret i on, kao i Vesna Jakić, bili su viđeni kao dva odbornika koja su bili rada da podrže SNS i SPS da se formira većina. 

(Novosti)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading