TAJNI AMERIČKI PAPIR O DEJTONU! OVAKO SU SE CRTALE MAPE BALKANA: Godišnjica sporazuma koji je okončao krvavi rat u Bosni

Autor: B. K. - K. B.

Vesti

21.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki diplomata Derek Šole, specijalni savetnik državnog sekretara SAD, otkrio je u dokumentu šta se dešavalo iza kulisa pregovora.

TAJNI AMERIČKI PAPIR O DEJTONU! OVAKO SU SE CRTALE MAPE BALKANA: Godišnjica sporazuma koji je okončao krvavi rat u Bosni

Foto: Profimedia

Derek Šole, američki visokopozicionirani diplomata, koji je pre tri decenije bio važan šraf u pravljenju Dejtonskog sporazuma (potpisan 21. novembra 1995), ponovo se poslednjih meseci bavi Balkanom. Kao specijalni savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena ima izuzetan uticaj na sve što se u Vašingtonu razmišlja, planira i odlučuje o Srbiji.

Šole je, između ostalog, autor studije "Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995", koju je sastavio zajedno s Benetom Fridmanom. Taj dokument, s kojeg je godinama kasnije skinuta oznaka top-sikret (strogo poverljivo) otkrio je mnoge nepoznate detalje o tome šta se događalo iza visoke ograde američke vojne baze "Rajt Paterson" u Ohaju.

Republika prenosi neke od zanimljivih detalja...

Video je sve što se zbilo u poslednjih 30 godina

Republika

Foto: Profimedia

Derek Šole

Koliko je Šole važan u američkoj spoljnoj politici, pokazuje i kratak opis koji je za njega svojevremeno dao ugledni Politiko:
- Kada pogledate glavne diplomatske događaje u poslednjih 30 godina, Derek Šole ih je sve video. Radio je s američkim diplomatskim legendama, kao što su Džejms Bejker, Stroub Talbot i Ričard Holbruk i služio u nekim od najviših ešalona Bele kuće, Pentagona i Stejt departmenta. Od Bosne do Sirije, a potom i Rusije, Šole je pomogao da se oblikuje američki pristup politici u inostranstvu.

Holbruk: Britanci, Francuzi i Rusi pristaju na "veliku Srbiju"

Republika

Foto: Profimedia/AFP

Ričard Holbruk

Amerikanci su, a to se malo zna, imali u Dejtonu dosta problema s evropskim partnerima iz kontakt-grupe. Evropljani su i fizički bili odvojeni od pregovaračkih strana, bili su nezadovoljni što nisu direktno učestvovali u pregovorima i nisu se slagali s američkim očekivanjima sveobuhvatnog sporazuma. Ričard Holbruk je o tome autoru studije rekao:

- Britanci, Francuzi i Rusi izgledali su spremni da prihvate i ishod koji bi povećao izglede za "veliku Srbiju".

O nezadovoljstvu Evropljana tretmanom svedoči i situacija na granici diplomatskog incidenta. Amerikancima je javljeno da francuski predstavnik Žak Blot neće moći da dođe na sastanak pošto ne može da prođe bezbednosnu kontrolnu tačku na ulazu u bazu.

Francuz je, naime, odbijao da ga onjuše psi trenirani za kontrolu eksploziva i stražari ga nisu puštali unutra. Kad su Amerikanci došli da intervenišu, zatekli su Blota kako viče: "Za dostojanstvo Francuske ne dozvoljavam da me njuše!"

U Slobu još 1995. godine uperili rakete tomahavk!

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

Jedne večeri u Dejtonu SAD su priredile večeru za više predstavnike delegacija i to u muzeju vazdušnih snaga. Ambijent za prvu formalnu večeru ove mirovne konferencije bio je ironičan: održana je u glavnoj sobi muzeja u vidu pećine, a gosti su večerali u senci ogromnog B-29, nekoliko nevidljivih F-117 i, odgovarajuće prema nekim mišljenjima, s krstarećim projektilom tomahavk, koji je izgledao usmeren prema Miloševićevom stolu.

Simbolika je bila dobrodošla, ali Šole tvrdi da je sve bilo slučajno. Pa ko poveruje...
Pri ruci je bio i orkestar vazdušnih snaga, koji je izvodio muziku velikih orkestara u stilu Glena Milera. To veče je, čini se, proizvelo i neke zanimljive razgovore licem u lice (na primer, između Miloševića i Izetbegovića), dok su bosanska, srpska i hrvatska delegacija menjale mesta za stolovima.

Traženo da se Karadžiću omogući da ide na izbore

Republika

Foto: AP/denis Paquin

Radovan Karadžić

Kada se razgovaralo o ustavu BiH, Milošević nije imao značajnijih primedbi na nacrt okvirnog sporazuma, koji je sadržavao opšte principe kojima će biti dodano 11 tematskih aneksa. Sloba je jedino tražio da se vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću omogući učešće na prvim posleratnim izborima: uveravao je Holbruka da će Karadžić izgubiti izbore i da je to najbolji način da bude uklonjen umesto da postane simbol srpske žrtve. Međutim, s fokusom na kažnjavanje ratnih zločina, ta ideja je bila neprihvatljiva za Holbruka.

"Predsedniče Klinton, oni su divljaci"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bil Klinton

Kada je sporazum posle silnog natezanja nekako usaglašen, Voren Kristofer i Ričard Holbruk smesta su pozvali predsednika SAD Bila Klintona, koji je rekao da je spreman da poleti u Dejton da učestvuje u ceremoniji potpisivanja. Njih dvojica su mu preporučila da to ne čini, a ovo mu je rekao Holbruk:

- Gospodine predsedniče, vi ne želite da budete nigde blizu ovih ljudi danas. Oni su divlji.

Potom su se dogovorili da Klinton odmah objavi sporazum da bi se "izbegla bilo kakva vrdanja u poslednjem trenutku".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading