HAMAS PALI RAT U EVROPI, NAPAŠĆE I AMERIČKE BAZE U NEMAČKOJ: U Francuskoj pala prva žrtva poziva muslimanima na osvetu

Autor:

Vesti

13.10.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U izveštaju službe BKA navodi se da su u opasnosti i fabrike naoružanja i sinagoge, naročito u Berlinu.

HAMAS PALI RAT U EVROPI, NAPAŠĆE I AMERIČKE BAZE U NEMAČKOJ: U Francuskoj pala prva žrtva poziva muslimanima na osvetu

Foto: Tanjug/AP

Hamas aktivira mrežu svojih ćelija u Evropi nakon što je bivši politički lider ove militantne grupe Haled Mašal pozvao muslimane na svetski pogrom Jevreja. On je najavio 13. oktobar kao "dan besa" i početak, a prva žrtva je nastavnik škole u Francuskom Arasu.

Kako se navodi, 20-godišnji bivši učenik koji je uzvikivao "Alahu ekbar" ubio je nožem nastavnika, a teško povredio dugog predavača i čuvara, koji su u kritičnom stanju odvezeni na odeljenje reanimacije. Napadač je uhapšen i saopšteno je da je u pitanju Čečen izbegao iz Rusije, koji se nalazi na spisku osoba koje predstavljaju opasnost po državu. Policija je potom uhapsila i njegovog brata u drugoj školi, ali on kod sebe nije imao oružje.

Mosad pozvao sve Jevreje na oprez

Izraelski savet za nacionalnu bezbednost pozvao je svoje građane u inostranstvu da budu u pripravnosti i izbegavaju proteste i demonstracije gde god da se održavaju. U saopštenju se dodaje da će Mosad i ostale izraelske službe nastaviti da čuvaju svoje građane širom sveta. U međuvremenu je službenik izraelske ambasade u Pekingu prebačen u bolnicu nakon napada i nalazi se u stabilnom stanju.

MAKRON ZA SUROVE MERE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Vest o ubistvu u Arasu saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je dva dana ranije zabranio skupove podrške Palestincima, a potom je policija uhapsila 24 osobe zbog antisemitskih incidenata. I predsednik Emanuel Makron upozorio je da će antisemitski akti biti surovo presečeni pošto u Francuskoj postoje brojne jevrejske i muslimanske zajednice.

I premijer Mađarske Viktor Orban zabranio je proteste podrške Palestincima u ovoj zemlji, koje je nazvao "proterorističkim".

- Svi građani Mađarske moraju da budu bezbedni, bez obzira na veru i poreklo - poručio je Orban u obraćanju naciji.

I nemački kancelar Olaf Šolc objavio je zabranu svake aktivnosti koja slavi zločine Hamasa u Izraelu. Berlin i Pariz imaju najviše razloga da u korenu preseku svaku mogućnost širenja sukoba na Evropu. Naime, u Francuskoj živi 5,88 miliona Arapa, a u Nemačkoj 12 miliona stanovnika ima strano državljanstvo i većinom su muslimani. Među njima je i 100.000-200.000 Palestinaca. Prema proceni nemačke službe za zaštitu ustava (BfV), Hamas u ovoj zemlji prikuplja novac i regrutuje borce. Time se bavi oko 450 Palestinaca, od toga njih stotinak u Berlinu, a kao pokriće koriste druge organizacije kojima je Šolc posredno zapretio zabranom.

PRIDRUŽIĆE SE LEVIČARI

Nemačka kriminalistička služba BKA saopštila je da postoji velika opasnost od antisemitskih protesta i nereda. Očekuju se napadi na sinagoge, ali i američke vojne baze, kao i objekte u Berlinu.

- U izveštaju u koji smo imali uvid navodi se da na udaru mogu da se nađu i fabrike naoružanja s obzirom na to da je Izrael tražio vojnu pomoć. BKA očekuje da se ovim akcijama pridruže i ekstremne levičarske grupe - objavio je Kelnski Štad-Ancajger.

Austrijanci ministra odbrane BiH skidaju do gole kože

Ministra odbrane BiH Zukana Heleza skidaju do gole kože kad god stupi na tlo Austrije, izjavio je ministar bezbednosti Nenad Nešić.
- Prema informacijama kojim raspolažem, Helez je počeo da izbegava Austriju i bečki aerodrom. On uvek mora da prođe dodatne kontrole. Zašto je tako i na kakvom se to spisku nalazi, još ne znamo - rekao je Nešić.
Helez je poznat po ratnohuškačkim izjavama poput one o planovima A i B za obračun s Republikom Srpskom. On je prošle godine tražio da SAD i velika Britanija pošalju brigadu u Bosnu da bi ojačali granicu sa Srbijom jer navodno odatle dolaze pretnje. Jednom je Beogradu poručio da će biti prisiljen da komunicira s Vojvodinom, Sandžakom i Preševskom dolinom.

Fatalna greška: Tel Aviv osnovao smrtnog neprijatelja

Republika

Foto: Tanjug,

Foto: Ilustracija

Hamas je osnovao Izrael da bi napravio konkurenciju Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji Jasera Arafata.

Ovo se desilo u decembru 1987, odmah nakon što je počela Prva intifada, odnosno pobuna Palestinaca koja je dovela do toga da im je Izrael priznao ograničenu autonomiju.

Prvi lider Hamasa bio je Ahmed Jasin, kog je Izrael smatrao podobnim jer se bavio dobrotvornim i religioznim radom. Jasinovu organizaciju, iz koje je potekao Hamas, finansirao je Izrael, koji mu je dozvolio i da prima novčane donacije iz arapskih zemalja.

Nekadašnji premijer Izraela Jicak Rabin priznao je da su podrška i stvaranje Hamasa bili fatalna greška. Da je Hamas osnovao Izrael, potvrdio je i bivši američki kongresmen Pol Ronin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading