STIŽE POMOĆ KIJEVU! London i Berlin spasavaju kontraofanzivu: SUPERDRONOVI ZA ZELENSKOG

Autor:

Vesti

13.08.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant ukrajinskih snaga Zalužni zahvalio Britancima, a Zelenski nemačkom kancelaru Šolcu.

STIŽE POMOĆ KIJEVU! London i Berlin spasavaju kontraofanzivu: SUPERDRONOVI ZA ZELENSKOG

Foto: Tanjug/AP

Dugo najavljivana ukrajinska ofanziva tapka u mestu u stepama Zaporožja i Donbasa (ponegde su, kao kod Kupjanska, Rusi preuzeli inicijativu i napreduju), pa su Britanci i Nemci doneli radikalne odluke, za koje misle da bi mogle da preokrenu tok rata.

Kijev će tako od Berlina dobiti najmodernije superdronove luna NG, koje proizvodi kompanija "Rajnmetal", a uskoro bi mogle da stignu i krstareće rakete taurus, koje je Volodimir Zelenski još u maju tražio.

To je, pišu nemački mediji, gotovo izvesno, a ukrajinski predsednik javno je zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na pomoći.

KOMANDNO MESTO

Da ne ide sve po planu (tačnije rečeno, ne ide gotovo ništa), pokazuje i hitna nenajavljena poseta Kijevu načelnika britanskog štaba odbrane Entonija Radakina. Tamo se u subotu sastao s glavnokomandujućim oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim.

- Radili smo na jednom od komandnih mesta, detaljno upoznali admirala Radakina sa situacijom na bojnom polju, s našim ofanzivnim i odbrambenim akcijama. Razgovarali smo o hitnim potrebama ukrajinske vojske - napisao je Zalužni na Telegram kanalu i zahvalio Britancima na pomoći.

Republika

Foto: Youtube/ ГРОШІ

 

Što se tiče najavljene podrške u oružju, data je dozvola da dronovi luna NG budu isporučeni Ukrajini, što potvrđuje i nemački list Bild.

Kako se navodi, u pitanju su dronovi koji mogu da "vide i čuju", u stanju su da lete do 12 sati neprekidno, a domet im je veliki. U Ukrajinu će Nemci poslati i stanicu za upravljanje ovim letelicama i lanser.

U pitanju je nova generacija dronova, koja je u stanju da, pored izviđačkih operacija, onesposobljuje komunikacijske veze, ali i da bude opremljena borbenom opremom. Uz to, praktično je nevidljiva za sisteme PVO.

Moskvu treba da brinu i rakete taurus, najmoćnije koje nemačka ima u svom naoružanju. Njihov domet je čak 500 kilometara. Opremljene su sopstvenim pogonskim sistemom i s više navigacionih sistema koji omogućavaju nizak let preko neprijateljske teritorije.

MODIFIKACIJA

Nemački mediji su preneli da su u toku razgovori između ministarstva odbrane u Berlinu i industrije naoružanja i da je od firme koja proizvodi taurus zatraženo da smanji domet ovih raketa vazduh-zemlja da bi se eliminisala mogućnost gađanja ciljeva duboko na teritoriji Rusije. Ipak, ostaje pitanje koliko je za tu modifikaciju potrebno vremena. A vreme je, po svemu sudeći, ono što najviše nedostaje Ukrajini.

Kako pišu ukrajinski mediji, ukoliko u kontraofanzivi ne bude nekog pomaka pre jesenjih kiša, nakon toga će ona biti zakočena najmanje na nekoliko meseci zbog obilnih padavina i raskvašene zemlje, po kojoj mehanizacija teško ide.

U septembru stižu američki tenkovi abrams

U Ukrajinu će do kraja septembra stići 31 američki tenk abrams. Ovu informaciju je nedavno potvrdio predstavnik vojske SAD Dag Buš.

- Gotovo je. Sada moraju da stignu u Evropu, a zatim u Ukrajinu, zajedno sa svim stvarima koje idu uz njih - rekao je Buš.

Prema njegovim rečima, uz tenkove, Ukrajini će biti dostavljeni i municija, rezervni delovi, oprema za gorivo, kao i sredstva za popravke.

Rusi proizvode iranske dronove

Britanska organizacija CAR, koja se bavi istraživanjem naoružanja, otkrila je da Rusija proizvodi sopstvenu verziju iranskih dronova šahed. Kako su objavili, radi se o modelima S-131 i S-136.

Dronovi luna NG

- lansiranje s bilo kog mesta
- letelice mogu da "vide i čuju"
- domet nekoliko stotina kilometara
- pokrivaju prostor 30.000 kvadratnih kilometara
- mogu biti 12 sati neprekidno u vazduhu
- opremljeni su najsavremenijom optikom
- pokreće ga dvocilindrični dvotakni motor, koji je maltene nečujan
- izuzetno ih je teško presresti i oboriti
- maksimum visine koju dosežu 5.000 metara
- imaju izuzetno nisku akustičnu, termičku i radarsku uočljivost
- koriste se za izviđanje i borbena dejstva, za šta im se montira naoružanje

Rakete taurus

- težina 1.400 kg
- dužina 5,1 m
- prečnik 1,08 m
- raspon krila 2,06 m
- bojeva glava 481 kg
- domet do 500 km
- visina leta od 30 do 70 m
- lansira se s aviona

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
5okt kruna Nato agresije

03.09.2023 04:17

Anglosaxonci imaju plan