RUSKI SUPERTENKOVI NA FRONTU U UKRAJINI! Putinov poslednji adut pred finale velike bitke: ARMATE IDU U PRESUDNI BOJ! (VIDEO)

Autor:

Vesti

26.04.2023

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svih 40 primeraka je na Donbasu, gde su već granatirali položaje, ali nisu učestvovali u jurišnim dejstvima.

RUSKI SUPERTENKOVI NA FRONTU U UKRAJINI! Putinov poslednji adut pred finale velike bitke: ARMATE IDU U PRESUDNI BOJ! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin izvukao je svoj poslednji adut uoči najavljene ofanzive ukrajinske vojske, koja je planira da slomi rusku odbranu i prodre do Krima.

Prvi put ruska vojska je upotrebila još do kraja neispitane tenkove T-14 armata, čija je proizvodnja godinama odlagana, a uskoro će se suočiti s proverenim nemačkim i američkim tenkovima leopard 2 i abrams.

Ruski državni mediji preneli su da su armate do sada praktično služile samo kao samohodna artiljerija i tukle po ukrajinskim položajima, ali da nisu učestvovale i u jurišnim dejstvima. Takođe, da je bilo neophodno da se na armate montira dodatna zaštita.

VATRENO KRŠTENJE U SIRIJI

Britanska obaveštajne služba MI-6 još u januarskom izveštaju navela je da su armate u očajnom stanju i Rusi zbog proizvodnih i tehnoloških problema mogu da ih iskoriste samo u propagandne svrhe.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

 

Za pravo im daje i zvanična informacija da je ruska armija krajem prošle godine naručila samo 40 komada. Ovo čak nije ni vatreno krštenje armata pošto isprobane još u Siriji 2020.

Međutim, analitičar Moskovskog komsomolca pukovnik Viktor Baranec smatra da će armate imati ulogu komandnog tenka s obzirom na to da raspolažu kompjuterom, radarom, infracrvenim i termovizijskim uređajima. Prema njegovim rečima, armate će voditi grupe sa samohodnom artiljerijom, drugim tenkovima i helikopterima.

KAO VIDEO-IGRA

- Ulazio sam u armatu i izgledalo je kao da sam s traktora prešao u boing. Tenk je na Donbasu ispitan po hladnoći i snegu, u blatu, pesku i vodi. Posade su se zimus obučavale, a sada ne ratuju na prvoj liniji - rekao je Baranec i dodao da će mnogo zavisiti od količine armata koju namenska može da proizvede.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Posade su ranije za rusku televiziju ispričale da sistem za otkrivanje ciljeva i upravljanje vatrom izgleda kao video-igra.

- Držim džojstik, ispred mene su ekrani panoramskog nišana, izaberem šta i kako hoću i kojim projektilom - ispričao je jedan ruski tenkista i dodao da ovaj tenk zahteva određen nivo obrazovanja, a da je obuka kratka.

Reaktivni oklop uništava projektile

Armata je zamišljena veoma ambiciozno pre početka sukoba sa zapadom oko Ukrajine 2014, pa se kasnije javio problem s uvoznim delovima.

Kupola je bez posade koja je smeštena u ojačanoj kapsuli u prednjem delu tenka. T-14 ima debeo klasičan sendvič oklop od čelika, specijalnog peska i keramike. Zaštićen je i novim reaktivnim oklopom malahit. Reč je o slojevima eksploziva i metalnih ploča, koji se aktiviraju u susret dolazećem neprijateljskom projektilu. Novost kod malahita je što se aktivira pre nego što projektil udari u njega.

Oklop je profilisan tako da je tenk snižene vidljivosti za radare. Osim toga, razrađen je sistem za mešanje hladnog vazduha i izduvnih gasova i izbacivanje toplotnog odraza dalje od tenka.

Republika

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

 

Top od 125 milimetara može da ispaljuje i rakete, probija metar oklopa, a domet je do osam kilometara.

Zavesa protiv raketa

Sistem "Afganit", zahvaljujući radaru, automatski okreće kupolu prema pravcu iz kog doleće neprijateljska protivoklopna raketa. Tako se udaru izlaže najdeblji deo oklopa, a tenkistima omogućava da odmah unište opasnost.
"Afganit" detektuje kada je tenk osvetljen infracrvenim, radarskim ili laserskim zrakom, koji prati protivoklopna raketa. Istog trenutka ispaljuje oblak aerosola, kroz koji se ovi zraci krive, pa raketa promašuje.

Pterodaktil traži ciljeve

Panoramski nišan predstavlja elektronsku kartu bojišta, na kojoj se pojavljuju svoja i neprijateljska oruđa i borbena vozila, ali i ciljevi u vazduhu. Komandir dodirom na ekran određuje prioritet za uništenje, a sistem za upravljanje vatrom obavlja tačno nišanjenje. Pomaže mu dron pterodaktil, koji je posebno izrađen za armatu i nosi radar i infracrveni nišan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading