EU SPREMA CRNE LISTE NAVIJAČA! Ekstremističke grupe iz Srbije na udaru dokumenata koji se razmatra u Evropskoj uniji!

Autor:

Vesti

15.07.2022

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao jedan od razloga moguće osude i zabrane ulaska navodi se i protivljenje članstvu u NATO i EU, kao i simpatije prema Rusiji.

EU SPREMA CRNE LISTE NAVIJAČA! Ekstremističke grupe iz Srbije na udaru dokumenata koji se razmatra u Evropskoj uniji!

Foto: pixabay.com/republika/Starsport

Ukoliko Evropska unija u sklopu rasprave o zapadnom Balkanu usvoji novi dokument, na udaru će se naći i ekstremističke grupe iz Srbije, u koje je Evropa svrstala i navijače s ovih prostora.

Kako se nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora, EU je rešila da stane na put radikalnim organizacijama koje će se naći na meti provere, posle čega će biti odlučeno kojima će biti zatvorene evropske granice.

Pretpostavlja se da će se među prvima naći pripadnici Partizanove navijačke grupe "Principi", koje i iz zatvora predvodi Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, čiji je klan optužen za najmonstruoznije zločine u novijoj istoriji Srbije. Pod lupom je i pokret Levijatan Pavla Bihalija, poznat po nasilju i netrpeljivosti prema manjinskim grupama, ali i dokazane neonacističke grupe "Krv i čast", "Kombat 18", kao i motociklistička banda Hells angels.

NA POGREŠNOJ STRANI

U radnom dokumentu koji je pripremila Češka, predsedavajuća Saveta EU, stoji da je desničarski ekstremizam prisutan na razne načine u svim balkanskim zemljama.

- Reč je o delovanju navijačkih grupa i radikalnih pristalica panslovenskih, nacionalističkih i radikalnih pokreta. Mnogi pokreti krajnje desnice na Balkanu imaju jaku averziju prema NATO i EU, a s druge strane, jake simpatije prema Rusiji. Moskva se predstavlja kao zaštitnik određenih nacija i pravoslavnih grupa na zapadnom Balkanu, pa je verovatno da su neke pristalice krajnje desnice i krajnje levice u regionu najverovatnije na ruskoj strani kada je reč o ratu u Ukrajini - piše u češkom dokumentu o kom će se raspravljati.

Republika

Foto: twitter.com/Pavle Bihaly

Pavle Bihali, vođa Levijatana

 

Kao primeri aktivnih ekstremno desničarskih subjekata u regionu, posebno se navode međunarodne neonacističke grupe Krv i čast i Kombat 18. Takođe, ukazuje se i na "porast aktivnosti krajnje desnice na internet-platformama, s ciljem širenja propagande i uspostavljanja kontakata u inostranstvu".

ISPAŠTA I SPORT

Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost, za Srpski telegraf kaže da se sukob u Ukrajini prelio na sve sfere društvenog života, pa i na sport.

- Što se tiče terorizma i navijača, prvo treba reći da između terorista i ekstremista ne može da stoji znak jednakosti jer nije svaki ekstremista terorista iako je svaki terorista ekstremista. Huligani su takođe posebna kategorija. Mislim da zabranu navijačima treba shvatiti kao deo pritisaka na Srbiju zbog dobrih odnosa s Rusijom i odbijanja uvođenja sankcija - smatra naša sagovornica.

Obradović: Javno žigosati ruske špijune

Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu, ocenjuje da se to neće odnositi samo na navijače već na sve koji "pripadaju mašineriji ruske obaveštajne organizacije".

- Očekuje se da će ubuduće postajati spiskovi, koji će biti javni, da bi se znala imena svih onih koji učestvuju u propagandom ratu koji se vodi protiv Zapada, ali i Srbije. Sad se tu nameće i jedno moralno pitanje, da li je u redu da treća država žigoše državljane drugih zemalja? Sve u svemu, moraju se preduzeti transparentni koraci da bi se otkrilo da li oni koji zastupaju Rusku Federaciju to ne rade iz sopstvenog ubeđenja - poručuje Obradović.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da bi zabrana bila samo još jedan u nizu pritisaka na našu zemlju.

- Sada se sankcionišu svi koji ne misle isto kao Zapad. Ako pak govorimo o znaku jednakosti koji se stavlja između terorista i navijača, onda mogu da kažem da je to zaista suludo, toliko da je teško uopšte to i komentarisati. Zna se vrlo dobro šta su teroristi, a šta navijači - poručuje naš sagovornik.

Najpoznatije navijačke grupe

Crvena zvezda  

"Ultra bojs" - jedna od najdugovečnijih Zvezdinih navijačkih grupa

"Belgrejd bojs"- smatra se najmasovnijom i najjačom grupom među Zvezdinim navijačima, koja je već godinama prisutna na njenim utakmicama

"Ultras" - najstarija i najiskusnija navijačka grupacija, koja dominira Zvezdarom

Partizan

"Principi" - optuženi za najteža krivična dela, od droge do ubistava

"Anti Romi" - vođa grupe Lazar Marinković Lucifer preuzeo poslove Veljka Belivuka, ali uhapšen u martu ove godine

"Hed hanters" - važili za udarnu pesnicu grobara, poznati po brutalnim obračunima sa delijama

Novi Pazar

"Torcida Sandžak" - nezvanični vođa Enes Đulović, ekstremna navijačka grupa poznata po antisrpskim transparentima i navijanju, česti akteri tuča s navijačima iz Beograda

"Ekstremi" - nije poznato ko je na čelu grupe,  grupacija koja je nastala izdvajanjem nezadovoljnih pristalica "Torcide" i "Ultra azurovaca", s kojima se takođe sukobljavaju

Vojvodina

"Firma 1989" - kao i mnoge druge, i ova grupa je često bila paravan za kriminalne poslove

Rad

"Junajted fors" - najekstremnija i najbrutalnija grupa u Srbiji, koja je u ratu sa svim ostalima. Baza im je Banjica, a odlikuje ih ultranacionalizam na granici neonacizma

Radnički Kragujevac

"Crveni đavoli" - poznati po krvavim obračunima sa navijačima Crvene zvezde, koji traju već duže vreme

Ekstremističke organizacije

"Krv i čast" - srpski ogranak međunarodne nacističke grupacije koju je osnovao Jan Stjuart Donaldson. Prema pisanju Radija Slobodna Evropa, bendovi kao što su Sorab 28, Proviđenje, Kristalna noć, Terror 88 i Iz revolta nastupaju na koncertima širom zemlje zatvorenim za širu javnost

"Kombat 18" - takođe ogranak neonacističke organizacije koja vuče poreklo iz Velike Britanije i aktivna je u više evropskih zemalja. Broj 18 označava prvo i osmo slovo alfabeta, odnosno inicijale Adolfa Hitlera. U Nemačkoj su zabranjeni pre nekoliko godina

"Levijatan" - tretira se kao ekstremno nacionalistička organizacija, koja deluje pod plaštom zaštitnika životinja. Učestvovali u peticiji za oslobađanje Đinđićevog ubice Zvezdana Jovanovića. Otvorenu netrpeljivost iskazuju pogotovo prema romskoj populaciji

"Hells angels" - srpski ogranak američkih Anđela pakla. Sumnjiče ih da se iza maske ljubitelja motora kriju kriminalne radnje, uključujući i trgovinu drogom

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
HULIGANIZAM NA JUGU

15.07.2022 21:09

PRINCIPI SU PUNI JANICARA POBEGULJE SA SEVERA. TO TREBA NISTITI NJU STITI VULIN I NOVAK NEDIC. I JOS JEDAN MLADIC !? DA PRINCIPI SU ZLO PARTIZANA. ONI SU OBICNI PROFITERI. BAGRA !

Pravi navijac bez Juga

15.07.2022 21:16

Prvo udrite ,,PRINCIPE " VULINOVA VOJSKA PARTIZANOVO ZLO. ONI SU KANCER KLUBA. EVROPO NISTITE TE GRUPE TE HULIGANE ,SPASITE NAM KLUB.

Podesen

15.07.2022 21:17

Gde spadaju ovi iz ultra kopa.

SIBICERI u uprave

21.07.2022 22:47

@Podesen - U bogatase. Opljackase BEOGRAD. Uprave su krivci. Huligani se stite na Sever I Jug. TE VODJE stite obe uprave I DRZAVA. Postoji DIL !