ANTITERORISTIČKE JEDINICE SPREČILE KRVOPROLIĆE NA USTOLIČENJU: Snajper za Porfirija i Joanikija

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

05.09.2021

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komite, pristalice Mila Đukanovića, pojačane pripadnicima muslimanske veroispovesti, pristiglim sa severa Crne Gore, spremale su krvavi pir da bi sprečile dolazak patrijarha Porfirija i ustoličenje vladike Joankija na Cetinju.

Republika

Foto: printscreen

Specijalci štite Joanikija od mogućeg atentata

Da bi sprečili snajperski napad na crkvene velikodostojnike, crnogorski specijalci, pripadnici Protivterorističke jedinice, formirali su tri prstena zaštite. Odmah po sletanju helikoptera, kojim su iz Podgorice do Cetinja stigli patrijarh i mitropolit, obezbedili su prilaz. Sa desne strane, odakle su se očekivali snajperski hici, namenjeni patrijarhu Porfiriju i mitropolitu Joanikiju, razvijen je balistički štit ili kišobran.

Na kratkom putu od helikoptera do samog manastira specijalci nisu sklanjali ovu zaštitu od metaka.

Moj stav

 

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Situacija ni u jednom trenutku nije bila potpuno bezbedna. Prevoz helikopterom je znak nemoći policije da obezbedi normalan put, a sam čin zaštite patrijarha i mitropolita neposredno pred cetinjskim manastirom je odraz toga da policija nijednog momenta nije kontrolisala situaciju i to što su radili sa zaštitom i maskama radili su jer su se plašili snajperske vatre

Bivši operativac DB Božidar Spasić objašnjava da je bezbednosna operacija na Cetinju odrađena profesionalno, ali da se jasno vidi da je postojao visok stepen rizika od napada i crkvene velikodostojnike:

- Ako govorimo o samom izlasku iz helikoptera, odmah se uočava da su na tom improvizovanom helidromu pripadnici PTJ okružili letelicu sa svih strana. Vidi se da su na teren izašli s kompletnom opremom za zaštitu ličnosti. Jedno od tih sredstava jeste kišobran. To je platno koje su otvorili čim su patrijarh i mitropolit kročili na cetinjsko tlo.

ZAŠTITA OD RAFALA

Naš sagovornik objašnjava da se bezbednosni kišobran koristi i u zaštiti vodećih stranih državnika kad postoji opasnost od mogućeg atentata.

Joanikije: Biblijski događaj

 

Ustoličeni mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da je ceremonija na Cetinju bila biblijski događaj na koji je došlo oko 40 arhijereja iz SPC i drugih sestrinskih pravoslavnih crkava. Istakao je da se Crkva u tom iskušenju molila Bogu i nismo, kazao je, istom merom vraćali - mržnjom.

- Znamo da su ove podele u Crnoj Gori veštačke izazvane, što je opterećivalo sve vernike i celu zemlju uoči ustoličenja - naveo je mitropolit u prvom govoru posle ustoličenja.

Istakao je da nije lepo da Crna Gora i Cetinje u ovom trenutku šalju poruke da neko nije dobrodošao. To je opterećivalo i vladu Crne Gore, rekao je mitropolit i pozdravio prisutnog premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je usledio aplauz.

- Napravljen je od pancirnog materijala, može da zadrži metke i odbije od sebe neku zapaljivu napravu. Štiti onoliko koliki deo tela pokriva. U ovom, konkretnom slučaju, obezbeđena je potpuna zaštita, s obzirom na to da su patrijarh i mitropolit bili zaštićeni od glave do pete - objašnjava naš sagovornik.

Spasić objašnjava da su ostali pripadnici PTJ, koji su išli u pratnji, garancija da se neće desiti nikakva iznenađenja:

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

- Pored dvojice, išla je takozvana rezerva. U slučaju da se desio oružani napad, da je neko od ovih iz neposrednog obezbeđenja koji nose štit pogođen, odmah bi uskočio treći i četvrti, koji su tu, tik uz ove što obezbeđuju kompletnu balističku zaštitu.

Bivši pripadnik DB tvrdi da su, pored ovih, preduzete i dodatne mere.

Patrijarh Porfirije: Da se razvedri nad Crnom Gorom

 

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je građanima Crne Gore ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, poručivši da je njegova dužnost da, posebno na ovim prostorima, otupljuje oštrice i gradi mostove.

- Njemu neće biti lako, ali ima podršku vas, braćo i sestre, i srce naše crkve bez trunke rezerve - naglasio je poglavar SPC.

Patrijarh je potom citirao apostola Pavla da kada, kako je rekao, govore protiv nas, trpimo, molimo se i blagosiljamo.

- Neka budu i reči Njegoša da se razvedri nad Crnom Gorom, da zasija ljubav, razumevanje i jedinstvo - poručio je patrijarh

- Postoje i obaveštajne informacije da su i patrijarh i mitropolit imali pancire, što znači da se ništa nije prepuštalo slučaju - ukazuje Spasić.

OTKAZANA POSLUŠNOST

Koliko je situacija bila uzavrela i opasna, svedoči i izjava jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, koji je rekao da mu je nekoliko sati pred ustoličenje juče rano ujutru crnogorski premijer Zdravko Krivokapić potvrdio da su neke bezbednosne strukture otkazale poslušnost tokom nereda na Cetinju. Podsetio je da je samo sedam dana ranije na Cetinju, na crvenom tepihu i uz aplauze, dočekan turski predsednik, dok su patrijarh srpski i mitropolit helikopterom morali da "preskaču" barikade.

- Nažalost, veće šanse za ustoličenje mitropolit Joanikije je imao u Kabulu nego na Cetinju, i to je zajednički poraz Crne Gore, onakve kakvu je možda pamtimo iz istorijskih udžbenika - ocenio je Knežević.

Crnogorski mediji su, uz to, objavili i fotografije da su pojedini pripadnici policije na Cetinju odbili poslušnost, skinuli uniforme i priključili se demonstrantima, ali je Uprava policije to demantovala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading