Prokletstvo s prijateljima: Svilen gajtan za srpske lobiste

AUTOR: Goran MITROVIĆ

sreda, 22. 5. 2019.| 11:00

0

Srbija baš nema sreće sa inostranim prijateljima koji su se, bilo na zvaničan ili nezvaničan način, u neko doba zalagali za naše interese. To je pokazala i afera "Ibica", koja je ovih dana iz temelja prodrmala Evropu, a koja će neminovno ostaviti posledice i po našu zemlju, budući da su njeni glavni akteri političari poznati po nepodeljenoj podršci i privrženosti Srbima.

Tanjug/J. PAP
Johan Gudenus sa Miloradom Dodikom

U pitanju su sada već bivši austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe i potpredsednik te partije Johan Gudenus.

Njih dvojica podneli su ostavke na sve političke funkcije posle objavljivanja skandaloznog videa iz 2017. sa sigurnosnih kamera iz privatnog apartmana na Ibici na kom se vidi kako navodnoj nećaki ruskog milijardera nude državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njihovoj predizbornoj kampanji.

Štrahe se aktivno bavio Srbijom još pre nekoliko godina, snažno se protiveći nezavisnosti Kosova i stvaranju vojnih snaga u južnoj srpskoj pokrajini. U vreme svoje političke kampanje, stalno je posećivao srpske pravoslavne crkve u Beču i neskriveno gradio bliske kontakte s visokim zvaničnicima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Tanjug/Z. MARKOVIĆ
Hajnc Kristijan Štrahe 

- Kada je reč o Srbiji, u mnogim oblastima postoji veliko razumevanje za srpsku politiku. Ne sme da se dogodi da se ne usliši srpska strana i da budu zapostavljeni njeni interesi. O tome ćemo brinuti - rekao je, između ostalog, Štrahe posle posete Beogradu u februaru 2018, govoreći da se za Kosovo mora pronaći rešenje održivo za obe strane.

ROBERT FICO

Tanjug/AP
Roberto Fico
Ostavka zbog ubistva novinara

Robert Fico je kao premijer Slovačke govorio da Srbija treba da uđe u EU bez rešenja kosovskog problema, verujući da bi po tom pitanju Unija mogla da pomogne. Ubistvo novinara Jana Kucijaka u februaru prošle godine bio je razlog podnošenja Ficove ostavke sa mesta predsednika vlade jedne od pet zemalja EU koja se principijelno drži stava da Kosovo ne može biti nezavisno.

VIKTOR PONTA

Tanjug/AP
Viktor Ponta
Optužen za korupciju, pa oslobođen

Zbog kontinuirane podrške teritorijalnom integritetu Srbije nekadašnji, rumunski premijer Viktor Ponta u januaru prošle godine dobio je naše državljanstvo. Ponta je bio prvi i jedini premijer Rumunije protiv kojeg je vođena istraga. Za vreme njegovog mandata od 2012. do 2015. istraživali su ga pravosudni organi zbog navodne utaje poreza, pronevere i pranja novca. Sud u Bukureštu oslobodio ga je pre godinu dana svih optužbi.

LEH KAČINJSKI

Tanjug/AP
Leh Kačinjski
Poginuo u padu aviona

Osvedočeni prijatelj Srbije Leh Kačinjski poginuo je u padu aviona kod Smolenska na putu u Rusiju aprila 2010. Tadašnji predsednik Poljske, inače političar desne orijentacije, nastradao je sa suprugom i nekoliko visokih državnih zvaničnika u avionu koji se srušio prilikom četvrtog pokušaja sletanja zbog udara u drveće pri gustoj magli. Zbog pogibije Kačinjskog, 15. april 2010. Vlada Srbije je proglasila Danom žalosti u znak sećanja na iskreno prijateljstvo koje je poljski predsednik gajio prema Srbima.

MARINOS RICUDIS

twitter.com/Proveleggios
Marinos Ricudis
Zatvor zbog odbijanja da bombarduje Srbiju

Grčki kapetan Marinos Ricudis, koji je 1999. odbio da bombarduje Srbiju, zbog ove neposlušnosti osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora.

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je oficir grčke ratne mornarice u vreme kada je uveliko trajala NATO agresija. Iako mu je odluka da podrži našu zemlju u trenutku kada je praktično ceo svet bio protiv nje donela samo probleme, Ricudis je i danas ponosan na nju.

Osim toga, bivši vicekancelar je svaku priliku koristio da Srbiju pohvali na njenom evropskom putu, baš kao i njegov blizak prijatelj Johan Gudenus. On je, podsetimo, oženjen Srpkinjom Tajanom, rođenom Tajčić, koja se takođe pojavljuje na kompromitujućem snimku, a više puta je izražavao divljenje narodu Srbije na otporu koji pruža globalizaciji i novom svetskom poretku, diktiranom iz Evrope i SAD. Srpski zet je u Austriji poznat i po organizovanju peticije kako bi njegova država povukla priznanje Kosova, za čije je otcepljenje od srpske matice govorio da je greška.

Na aferu koja je uzdrmala Austriju, ali i čitavu Evropu, jer je obelodanjena svega sedam dana pred izbore za Evropski parlament, reagovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji video smatra nameštaljkom, dodajući da će nastaviti saradnju sa Štraheovom strankom bez obzira na skandal.Ta tvorevina, navodio je Gudenus, nije sposobna da preživi kao država.

STIVEN SIGAL

instagram.com/seagalofficial
Stiven Sigal
Optužen za seksualno uznemiravanje

Pripadnica Mormonske crkve Redžina Simons navodno je prošla pakao kada je 1993. radila kao statista u filmu u kom je glavnu ulogu igrao Stiven Sigal. Američkog glumca je Simonsova optužila za seksualno uznemiravanje tek prošle godine, pošto je Sigal već uveliko učvrstio prijateljske veze sa Srbijom kada je posetio Beograd krajem 2015. i dobio državljanstvo nedugo potom. Sigal se tada sastao sa srpskim državnim vrhom, poručivši da mnogima smeta što voli Srbe i Putina.

ROD BLAGOJEVIĆ

youtube.com/Ugliest Enough
Rod Blagojević
Osuđen na 14 godina zatvora

Američki biznismen Rod Blagojević prošao je golgotu tamošnjeg pravosuđa, najviše zato što je korene vuče iz Srbije. Nekadašnjeg guvernera Ilinoisa je decembra 2008. federalni istražni biro optužio da je pokušao da proda upražnjeno senatorsko mesto. Blagojević je tako uhapšen pod federalnom optužbom za korupciju, zbog čega ga je Senat države Ilinois smenio krajem januara 2009. Juna 2011. proglašen je krivim i osuđen na 14 godina zatvora.

PETER HANDKE

Peter Handke
Ostao bez književnih nagrada

Slavni austrijski književnik Peter Handke u dva navrata je bio nadomak prestižnih literarnih nagrada, ali je oba puta ostao bez njih zbog svoje naklonosti prema Srbima. Handkeu je 2006. pripala nagrada "Hajnrih Hajne", ali posle uzbune koju je ta vest napravila u nemačkim književnim i političkim krugovima, on je priznanje i novčani deo od 50.000 evra odbio. Ostao je bez priznanja i 2011, kada je firma "Kolbus" povukla sponzorstvo nagrade Kandid, zbog, kako je navedeno, podrške Srbima u ratovima na Balkanu.

ARNO GUJON

Tanjug/AP
Arno Gujon
Proglasili ga kriminalcem

Francuski humanitarac Arno Gujon našao se nedavno na tapetu tamošnjih i pojedinih srpskih medija koji su u njegovoj biografiji pronašli "mrlju". Naime, on je šest meseci bio član ozloglašenog Bloka identitaraca, koji se u Francuskoj smatra ekstremno desničarskim političkim pokretom. Kontingenti humanitarne pomoći koje srpski zet godinama odvozi za Kosmet, za prištinske i deo zapadnih vlasti predstavljaju kriminalne aktivnosti Gujona.

Komentarišući očigledno podmenuti video-snimak koji je srpske prijatelje politički unizio, nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić za Srpski telegraf ističe da su Srbi već dugo svedoci činjenice da se stvari slične toj dešavaju svakom strancu koji pruža podršku Srbiji.

- Nema sumnje da je tendenciozno puštanje snimka koji kompromituje Štrahea i Gudenusa direktno upereno protiv dobrih odnosa Austrije i Srbije. Obojica su viđeniji evropski političari, pa je ovo očigledna namera EU da ih odstrani. Snimci su pušteni u tajmingu koji apsolutno odgovara austrijskom kancelaru, kako bi se njegova pozicija ojačala. Srbija je ovim, nažalost, izgubila dosta na podršci u međunarodnim okvirima - tvrdi Spasić.

MOJ STAV

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nenad Vuković
Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije

Jedno je biti prijatelj Srbije, a sasvim drugo je smisleno i organizovano lobiranje sa jasno definisanim ciljem i sredstvima za njegovo postizanje. Prijatelji dobro dođu, ali to nije dovoljno. Srbiji je neophodan ozbiljan budžet za lobiranje u Briselu i Vašingtonu. To je očigledno kada se vidi šta su sve Albanci dobili lobiranjem u moćnim krugovima i kako se čvrsto drže svojih odluka bez obzira na stalne pritiske

Slično razmišlja i bivši jugoslovenski ambasador u UN Vladislav Jovanović, koji smatra da je priča u pozadini ovog slučaja daleko od puke banalnosti.

- Ovo je nešto što iz temelja menja stvari u evropskim odnosima, jer je reč o angažovanim službama koje puštaju ovakve stvari. Nije tajna da zapadne službe rade sistematično prikupljajući podatke koji bi se na prvi pogled možda činili trivijalnim. Nikad se ne zna kada nešto kompromitujuće mogu da izvuku iz dosijea i objave. Uznemiravanje suverenista je hitno potrebno EU, a mi smo sigurno jedna od posrednih meta koju gađaju preko osvedočenih prijatelja kojih Unija hoće da se što pre reši - objašnjava srpski diplomata.

Vedrana Rudan u emisiji Hit tvit na TV Pink: Ne postoji Hrvatska, to je Lidl republika
Vedrana Rudan u emisiji "Hit tvit" na TV Pink: Ne postoji Hrvatska, to je Lidl republika
0
Upozorenje za vozače: Od danas počinje ludilo na putevima u Srbiji, usporite i samo strpljivo!
Upozorenje za vozače: Od danas počinje ludilo na putevima u Srbiji, usporite i samo strpljivo!
0

KOMENTARI 0


Vučić otkrio da li je Merkelova ponudila rešenje za Kosovo, ali i trenutak kada je opsovao pred kamerama!
Vučić otkrio da li je Merkelova ponudila rešenje za Kosovo, ali i trenutak kada je opsovao pred kamerama!
21
Vesić o Kosovu: Sama činjenica da se o tome razgovara - veliki uspeh Vučića
Vesić o Kosovu: Sama činjenica da se o tome razgovara - veliki uspeh Vučića
42
VUČIĆ O KOSMETU: Zapad ima tri stanovišta, ne mogu da se dogovore
VUČIĆ O KOSMETU: Zapad ima tri stanovišta, ne mogu da se dogovore
29
Đurić o razgovoru Vučića i Palmera: Na pripremljenu argumentaciju neće biti lako odgovoriti
Đurić o razgovoru Vučića i Palmera: Na pripremljenu argumentaciju neće biti lako odgovoriti
25
UST traži odgovore o projektu Otvorena vrata pravosuđa
0

UST traži odgovore o projektu "Otvorena vrata pravosuđa"

Ne poštuju običaje i veru: Srbima kod Kline policija tzv. Kosova zabranila proslavu Svete Trojice!
0
Ne poštuju običaje i veru: Srbima kod Kline policija tzv. Kosova zabranila proslavu Svete Trojice!
Sramno! Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore: Spalila bih sve manastire i sva goveda tamo
0
Sramno! Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore: Spalila bih sve manastire i sva goveda tamo
Vuk Jeremić upisao Srbina sa Kosova u svoju stranku, a da on to nije ni znao?! Tužiću Vuka, falsifikovali su mi potpis
Srbija

Vuk Jeremić upisao Srbina sa Kosova u svoju stranku, a da on to nije ni znao?! "Tužiću Vuka, falsifikovali su mi potpis"

informer.rs

 - ponedeljak, 17. 6. 2019. u 13:19 11

Zoran Stojković iz Parteša kod Gnjilana učlanjen je u Narodnu stranku Vuka Jeremića, a da nikad ni sa kim iz ove partije nije imao...

Tači vidi zlatnu šansu za dogovor sa Srbijom na samitu u Parizu
Srbija

Tači vidi zlatnu šansu za dogovor sa Srbijom na samitu u Parizu

Republika, Tanjug

 - ponedeljak, 17. 6. 2019. u 12:31 1

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između...

Kosnet o imenovanju Kadrijua: To je uvreda za građane Kosova
Srbija

Kosnet o imenovanju Kadrijua: To je uvreda za građane Kosova

Tanjug

 - ponedeljak, 17. 6. 2019. u 12:16 0

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da imenovanje Ljuljzima Kadrijua, osuđenog za korupciju, na mesto direktora pravnog...

Da li je na pomolu preokret SAD po pitanju Kosova?! Džozef: Beograd ima legitimna prava i veze Srbima u pokrajni
Srbija

Da li je na pomolu preokret SAD po pitanju Kosova?! Džozef: Beograd ima legitimna prava i veze Srbima u pokrajni

Republika, Tanjug

 - ponedeljak, 17. 6. 2019. u 12:12 0

Centar za transatlantnske odnose je lider u pročavanju savremenih izazova sa kojima se suočava Evropa i Severna Amerika. Poznato je da...

MIRKOVIĆ: Protivzakonita lakrdija u organizaciji Bastaća!
Srbija

MIRKOVIĆ: Protivzakonita lakrdija u organizaciji Bastaća!

Republika

 - ponedeljak, 17. 6. 2019. u 12:07 0

Građani Starog grada, na poziv predsednika te opštine Marka Bastaća, izjašnjavali su se o radovima u centru Beograda, a šef odborničke...

Mali maturanti polagali test iz srpskog jezika: Sve ih namučilo pitanje o Kosovskom boju
Mali maturanti polagali test iz srpskog jezika: Sve ih namučilo pitanje o Kosovskom boju
0

Mali maturanti jutros su polagali test iz srpskog jezika, a većinu je najviše namučio zadatak sa...

Danas zaseda glavni odbor SNS
Danas zaseda glavni odbor SNS
31

Za danas najavljenoj sednici glavnog odbora Srpske Napredne Stranke, tema o kojoj će se...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 17. 6. 2019.