(VIDEO) Afera "Ibica" drma Evropu! Kurc orgijao na žurkama sa drogom: Cure još skandalozniji detalji tajnog snimka austrijskog vicekancelara

Autor:

Svet

20.05.2019

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imam informacije da je Sebastijan Kurc učestvovao u seksualnim orgijama u skrivenim narkomanskim prostorijama na tajnim lokacijama, a i doušnici su mi poslali fotografije na kojima je Kristijan Kern na gomili sa tamnoputim maloletnicama u Južnoafričkoj Republici, glase skandalozne izjave dojučerašnjeg austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea koje su kao najnoviji detalji procurili u sklopu afere "Ibica".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kurc i Štrahe

Ona je, podsetimo, izbila nakon što su u petak dva najuticajnija nemačka lista Špigel i Zidojče cajtung objavila delove snimaka koje su kamere tajno zabeležile u julu 2017. u privatnom apartmanu na Ibici, gde je Štrahe letovao sa najbližim saradnikom Johanom Gudenusom i njegovom suprugom Srpkinjom Tajanom Gudenus.

Tom prilikom je austrijski zvaničnik bio u opoziciji, ali je očekivao veliki uspeh na predstojećim izborima u oktobru te godine, te je očigledno olako pao na prevaru onih koji su mu podmetnuli navodnu donatorku za njegovu Slobodarsku partiju Austrije (FPO).

Nemački Špigel i Zidojče cajtung odbijaju da austrijskom tužilaštvu daju čitav sadržaj spornih video-zapisa

 

U pitanju je bila mlada žena koja se predstavila kao rođaka ruskog oligarha Igora Makarova, na čiju je priču Štrahe naseo poput pubertetlije i u zamenu za pozamašnu sumu novca obećao Ruskinji unosne poslove u Austriji.

Novi čelnik Štraheove stranke čovek kog optužuju da je neonacista

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Dosadašnji austrijski ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer (48) imenovan je na sednici predsedništva Slobodarske partije Austrije (FPO) za novog lidera stranke nakon što se s te pozicije zbog skandala povukao Hanjc-Kristijan Štrahe. Međutim, to je dodatno upalo u oči Evropi, koja Hofera smatra kontroverznim ultradesničarem i zbog kog je Brisel već drhtao 2016, kada je Hofer ušao u drugi krug predsedničkih izbora i za dlaku izgubio od aktuelnog lidera zemlje Aleksandera Van der Belena.

Hofer je ranije mnogo puta kritikovan zbog kontroverznih stavova i izjava, pa čak i optuživan da je neonacista.To je posebno bilo izraženo kada se u parlamentu pojavljivao noseći na reveru plavi različak - cvet koji je četrdesetih godina bio povezivan s nacistima u Austriji. Osim toga, Hofer nikad nije birao reči kada je napadao migrante, a ima i izražene antiturske stavove. Po struci je, inače, aeronautički inženjer, a dugo godina je potpredsednik FPO. Najavio je kandidaturu za predsednika i na narednim izborima.

 

Međutim, osim otkrića da je bio umešan u jedan od najozbiljnih pokušaja korupcije u istoriji Austrije, obelodanjeno je i kako je Štrahe iznosio zastrašujuće prljavštine o svom tada budućem koalicionom partneru Kurcu.

Osim toga, pričao je Gudenusu i ostalim sagovornicima sa video-snimka, čiji se likovi ne vide, mnoge grozote o Kristijanu Kernu, bivšem austrijskom kancelaru. On je služio od 2016. do 2017, a inače je i dalje aktivan austrijski političar jer predvodi Socijaldemokratsku stranku Austrije (SPO).

 

 

Nakon objavljivanja tajnog snimka na kom je Štrahe, pritom, vidno pijan, on i njegov saradnik Gudenus su podneli ostavke, te je austrijska vlada pala posle malo manje od dve godine postojanja. Kurc je to doživeo kao ogromni lični udarac, naglasivši, međutim, da uvrede na njegov račun ne mogu da se mere sa štetom koju je Štrahe izazvao zemlji i građanima, zbog čega se i ide na izbore u septembru.

Kurc za aferu optužio Tala Silberštajna, čoveka koji je 2017. umalo ubedio svet kako je Kurc Sorošev čovek i da planira da Evropu zatrpa migrantima

- Istraga će pokazati da li ima osnova za tužbu. Ne isključujem mogućnost da će Štrahe krivično odgovarati zbog ovoga što je učinio - rekao je juče Kurc, koji je zatim negirao navode svog dojučerašnjeg koalicionog partnera da su mu snimak smestile strane obaveštajne službe.

- Ne verujem u taj scenario jer me sve ovo podseća na Tala Silberštajna, koji je radio kampanju za SPO. Verujem da on stoji iza toga - optužio je Kurc, ne želeći da daje više informacija o tom čoveku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Raspisao vanredne izbore: Sebastijan Kurc

Podsećanja radi, Silberštajn je kontroverzni Izraelac koji je dugo godina radio kao savetnik austrijskim socijaldemokratama. On je 2017. vodio kampanju te stranke i osmislio čitav niz lažnih vesti usmerenih protiv Kurca, budući da je te godine on imao najviše šanse da ispred svoje Narodne partije postane kancelar.

Priča u vezi sa Štraheom nema veze sa Rusijom

Skandal koji se dogodio u Austriji u vezi sa sad već bivšim vicekancelarom Hajncom Kristijanom Štraheom, nema nikakve veze ni sa Rusijom ni sa predsednikom države ili vlade, poručio je juče Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina. On je reagovao nakon niza malicioznih komentara da je u rušenje austrijske vlade bila umešana Rusija, budući da se devojka sa snimka predstavljala kao bogata Ruskinja koja nudi mito Štraheu.

Silberštajn je na Fejsbuku napravio na desetine lažnih profila na kojima su se širile vesti poput one da je Kurc poslušnik Džordža Soroša, te da ima pakleni plan da kada dođe na čelo zemlje u Evropu dovede na milione muslimanskih migranata. Kada je otkriveno šta je učinio, Silberštajn je dobio otkaz, a ubrzo je uhapšen u Izraelu zbog optužbi za pranje para.

7 sati traje snimak kontroverznog Štraheovog susreta

Inače, mnogi su izbijanje afere povezali sa nemačkim tajnim službama i kancelarkom Angelom Merkel, koja je navodno želela da kompromituje Štrahea i njegov desničarski FPO pred ovonedeljne izbore za Evropski parlament, na kojima se očekuje istorijski uspeh nacionalističkih opcija.

Tome u prilog ide i činjenica da su upravo nemački mediji prvi objavili sporne snimke, a da sad, pritom, odbijaju da celokupni kompromitujući sadržaj predaju austrijskom tužilaštvu.

Hronologija događaja koji je uzdrmao Evropu

- kobni sastanak Štrahea i njegovog najvernijeg saradnika Johana Gudenusa sa nepoznatom navodnom Ruskinjom dogodio se u julu 2017. (nekoliko meseci pre izbora i u vreme kada je Štraheov FPO bio u opoziciji)
- devojka se predstavila kao Aljona Makarova, rođaka ruskog oligarha Igora Makarova
- u pitanju je vlasnik "Areti Holdinga" i bavi se prodajom gasa i nafte, a njegovo bogatstvo je procenjeno na dve milijarde evra
- navodna Aljona, za koju se veruje da je u stvari unajmljena glumica, pa čak i prostitutka, rekla je Štraheu kako njen bogati rođak želi da u Austriju investira 250 miliona evra
- iako je naglasila da je u pitanju nelegalni novac, Štrahe i Gudenus su pregovarali da joj zauzvrat obezbede unosne poslove u Austriji, pa i udeo u listu Kronen cajtung
- sastanak je počeo aperitivima na terasi, a nastavio se večerom, šampanjcem, tunom i sušijem
- kasnije se društvo preselilo u dnevni boravak, gde su nastavili da piju, pri čemu je sve tajno snimano tako da se samo navodnoj Ruskinji ne vidi lice
- osetljivom sastanku je prisustvovala i Gudenusova supruga Srpkinja Tajana
- sastanak je trajao čak sedam sati, a društvo je na kraju otišlo na žurku

 

Kurc tera i ministra policije iz vlade

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da bi iz njegovog kabineta mogao da leti i ministar policije Herbert Kikl, budući da je i on dugogodišnji član stranke FPO, čije je rukovodstvo umešano u aferu "Ibica". Kurc zato smatra da Kikl ne može da vodi istragu u tom slučaju.

S druge strane, novoizabrani čelnik FPO Norbert Hofer zapretio je Kurcu da će ukoliko on razreši Kikla dužnosti, iz vlade otići i ostali ministri iz redova FPO. Analitičari, inače, u najnovijim Kurcovim potezima vide njegovu želju da se u potpunosti reši svih članova svoje koalicione stranke kako bi što pre oprao ruke od skandala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading