Ambasador Francuske zamolio Srbiju za izvinjenje: GREŠKA I NESPRETNOST ZA ŽALJENJE

Autor: Tanjug

Vesti

12.11.2018

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni je uputio danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.

RepublikaFoto: Tanjug
Mondolini na Francuskom vojnom gporblju u Beogradu

- Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja- rekao je Mondoloni gostujući na Prvoj.

Kaže da ne zna šta se tačno desilo u Parizu pošto je on juče prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju.


- Malo sam tužan, jer je trebalo jutros da slavimo našu zajedničku pobedu, uoči najavljene posete francuskog predsednika Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas - istakao je Mondoloni.

Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.
RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

Na pitanje kako komentariše novinske naslove, poput jednog da se Francuska obrukala zbog toga, Mondoloni je ponovio da je to bila greška i nespretnost za žaljenje.


- I ja čitam novine, to je bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje -  poručio je Mondoloni.

Raspored sedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači - odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Na pitanje šta je greška, da li lista zvanica, protokol po abecednom redu i šta znači raspored sedenja po abecednom redu, ambasador Francuske kaže da je greška ''vidljivost slika (na televiziji) koje smo imali i koje su šokirale zvaničnike i srpski narod.
RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

- To su slike, ali realnost je da nije bilo značajnijeg protokolarnog dočeka za Kosovo nego za Srbiju, a kako su se stvari odvijale, Tači je možda bio u fokusu kamera. Treba biti na tom mestu i videti kako se to zaista desilo... - navodi Mondoloni.

Na konstataciju novinara da nije demantovao pojedine medije da je Tačiju prodato mesto na ceremoniji pored predsednika Rusije Vladimira Putina, Mondoloni je rekao da želi da govori o ozbiljnim stvarima i da niko u Srbiji ne veruje u takve stvari.

Na pitanje ko je imao bolje mesto, Tači ili Vučić, Mondoloni kaže da ne meri stvari tako.

- Mislim da je Srbija imala značaj u Prvom svetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj. U Prvom svetskom ratu naše bratstvo je po oružju. U Parizu je padala kiša, u Beogradu je bila divna ceremonija i zahvalio bih ministru Dačiću na prisustvu.

RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

Na konstataciju voditelja da se Mondoloni u ime predsednika Emanuela Makrona i Francuske izvinio predsedniku Srbije, ambasador je rekao da sa Srbijom žele da obeleže jako prijateljstvo.


- Makron će doći u posetu početkom decembra, a to je jak gest jer Francuska nije imala posetu predsednika već 17 godina Srbiji. Želimo da radimo sa Srbijom više na ekonomskom planu. Na kulturnom planu želimo da francuski jezik bude prisutniji. Imamo puno stvari koje želimo da radimo - kazao je Mondoloni.

Zahvalio je predsedniku Srbije Vučiću što je došao u Pariz na obeležavanje Dana pobede u Prvom svetskom ratu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (63)

Loading
Olja

12.11.2018 10:22

Makron treba da se izvini!

BojanBG

12.11.2018 10:26

Srbije je ovo izvinjenje zasluzila i ona ce ovo ceniti.

Blizanac

12.11.2018 10:27

Nadam se da ce sledeci put biti spretniji!

rade

12.11.2018 10:32

To je bilo sve samo ne nespretnost.