KRKOBABIĆ U SELU KOD KRUŠEVCA: Ovde je centar za otkup i preradu voća

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2018

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić danas je obišao poljoprivrednu zadrugu "Euro-Duo-Kalem" u Lazarevcu kod Kruševca, gde je pohvalio domaćine iz Rasine koji su uložili znanje, novac i uz pomoć države napravili objekat koji je, kako je rekao, u rangu velikih svetskih investitora.

RepublikaFoto: Promo foto
Brine o selu: Milan Krkobabić

- Izmeštanjem 150 hiljada kubnih metara zemlje potpuno je izmenjena geografija čitavog kraja - rekao je Krkobabić, koji je prethodno u Gradskoj kući Kruševca sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i i predsednikom Akademijskog odbora za selo Draganom Škorićem razgovarao na temu zadrugarstva, mera za oživljavanje srpskog sela i ravnomernog regionalnog razvoja naše zemlje.

Opredeljeno više sredstava

- Ove godine je u budžetu opredeljeno četiri puta više sredstava nego lane i to je jasan znak da radimo pravu stvar. Isto tako, lokalne samouprave moraju da nam budu partner na tom putu, tako što će osim administrativno-tehničke podrške zadrugama, opredeliti posebna sredstva za tu namenu - rekao je ministar.

Krkobabić je izjavio i da tek predstoji rad na novoj politici ravnomernog regionalnog razvoja i da je u tom cilju neophodna izrada mape rejona uz institucionalno utemeljena rešenja.

 

Gradonačelnica Kruševca zahvalila je ministru na poseti i ocenila kako je teritorija opštine poznata po voćarstvu, povrtarstvu, gajenju sadnog materijala i kalemova, kao i stočarstvu, te da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju, pa će grad nastaviti da uvećava, a zašta je već odvojen namesnki fond koji treba da poboljša kvalitet života seoskog stanovništva.

Inače, zemljoradničkoj zadruzi "Euro -Duo Kalem" u Lazarevcu, koju je ministar obišao, dodeljeno je 11,3 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja.

Uspešno poslovanje

Zadruga uspešno posluje od 2006. godine, bavi se gajenjem voća i proizvodnjom sadnog materijala, a sa osam članova i preko 40 kooperanata (sa teritorije opština Kruševac, Trstenik i Varvarin), godišnje proizvede skoro milion voćnih sadnica i 500 tona svežeg voća (jabuka, krušaka, šljiva, trešanja...) namenjenih uglavnom izvozu u Rusiju, Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.

Zadruga je novcem dobijenim iz Programa kupila minusno/plusnu lager komoru za skladištenje voća, povrća i sadnog materijala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading