REFORMA penzionog fonda JE BUDUĆNOST

Autor:

Vesti

28.09.2018

05:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budućnost Srbije je u reformi penzionog sistema koja mora biti osmišljena i sprovedena u narednom periodu, poručio je Milan Krkobabić, predsednik PUPS i ministar za regionalni razvoj, gostujući u jutarnjem programu na TV Hepi. On je upozorio da se i bebi-bum generacija približava penzionisanju, te da se broj penzionera povećava, dok se broj onih koji rade smanjuje.

RepublikaFoto: Tanjug
Milan Krkobabić

- Ja sad postavljam pitanje: ako nema ko da radi, ko će da uplaćuje doprinose? Zato hajde da ovaj period pred nama iskoristimo za razmišljanje i planiranje jedne ozbiljne reforme penzionog sistema, na koju PUPS i ja pozivamo već dve godine. Poziv upućujem nevladinom sektoru, sindikatima, političkim partijama, ljudima struke, predstavnicima Vlade - poručio je Krkobabić, podsećajući da reforma mora dovesti do održivog rešenja.

Istakao je i da postojeći penzioni fond ostaje, ali da su potrebni dopunski izvori finansiranja.

- Niko neće da ukine postojeći penzioni fond, on je garantovan od države, ali su nam potrebni novi izvori prihoda. Zato bi u prvoj etapi reforme sledilo odvajanje svega onog što nije direktno vezano za penzije poput banjskog lečenja, tuđu negu i pomoć. Sve to mora da se izdvoji iz penzionog fonda i da bude deo nove utemeljene socijalne politike, koju će poslanici u budžetu posebno da pokriju. Ne mogu više ta davanja da idu iz iste kase kao penzije - napomenuo je predsednik PUPS.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Država pokukšava da što je moguće više olakša život penzionerima

Niko neće da ukine postojeći penzioni fond, on je garantovan od države, ali su nam potrebni novi izvori prihoda

Nakon prve etape reforme, usledili bi novi ozbiljni zadaci - povećanje broja zaposlenih, otvaranje novih radnih mesta, uvođenje sive ekonomije u legalne tokove.

- Ono što posebno predlažemo je uvođenje dodatnih fondova kao, recimo, fonda tehničko-tehnološke i informatičke solidarnosti, u koji bi kompanije koje zapošljavaju malo ljudi, a imaju veliki profit, uplaćivale novac. Ne smemo da zaboravimo ni na reformu javnih preduzeća, koja moraju da imaju dobit koju mogu uplatiti u budžet - zaključio je na kraju Krkobabić.

Zahvalnost penzionerima

Milan Krkobabić istakao je i da je, zahvaljujući penzionerima, čije su penzije privremeno bile umanjene, uspešno sređena državna kasa i da sada penzije mogu biti normalno isplaćivane.

- Prestaje Zakon o umanjenju penzija i to je najbolja vest. Kad se žrtvujemo za neki doprinos, uvek se postavlja pitanje kuda ide taj novac. Sada se prvi put jasno zna gde je otišao svaki dinar i da je korisno iskorišćen, da je izvršena fiskalna konsolidacija, da je kasa konačno sređena i da penzije mogu biti normalno isplaćivane - rekao je Krkobabić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading