U UŽIČKOJ BOLNICI URAĐENA 100. OPERACIJA SRCA: Lončar: Velika stvar za ceo region

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.06.2018

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zdravstvenom centru Užice danas je obavljena 100. kardiohirurška operacija, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da je to velika stvar ne samo za taj grad, već i za ceo region i sve one koji gravitiraju ka toj bolnici.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Lončar je zahvalio profesoru dr Miljku Ristiću, koji je bio na čelu tima koji je pre četiri godine izveo prvu operaciju na otvorenom srcu u Užicu, kao i svim lekarima i osoblju užičke bolnice i dodao da od njih očekuje da nastave sa radom i usavršavanjem, kako bi bili na istom ili na boljem nivou nego što se radi u Beogradu.

Ministar je istakao da je sa rukovodstvom Zdravstvenog centra dogovoreno da je bolnica „sazrela“ i da može da radi minimum četiri operacije nedeljeno i najavio da će biti primljeno još pet lekara i deset medicinskih sestara i nabavljena dodatna oprema.

Direktor bolnice se, preneo je, obavezao da će osposobiti dodatni prostor na spratu i da će tu poluintenzivna nega, u koju bi bili smešteni pacijenti koji napuste šok sobu.

- To će značiti za celu Srbiju. Oni su već počeli da dobijaju pisma i zahteve pacijenata koji se nalaze na listama čekanja u drugim bolnicama, koji žele da dođu ovde, da budu operisani. Mi ćemo tim pacijentima izaći u susret, oni će se operisati ovde - rekao je Lončar.

Dodao je da će se nastaviti saradnja lekara i osoblja iz Užica i Beograda, kao i da sada ima dovoljno sredstava da to može da bude isfinansirano.


Istakao je da je to važno za sve pacijente, koji čekaju operaciju i koji će sutra doći u problem da im je neophodna operacija, jer neće morati da odlaze u Beograd ili neke druge centre, već će sve moći da završe u bolnicu u Užicu.

- Mnogi nisu verovali da će se ovde doći do 100. operacije, da će ovo ući u rutinu, ali ispunio se naš cilj, a to je da se ne radi samo u jednom, već u što više centara u Srbiji, da pacijentima olakšamo, da mogu da dodbiju ono što bi dobili u Beogradu ili bilo kom drugom evropskom centru - rekao je Lončar.

Podvukao je da rezultati govore da ne postoji razlika između onoga što se radi na Drugoj hirurškoj klinici KCS u Beogradu i onoga što se radi u Londonu, Parizu, Minhenu, a sada i u Užicu.

- Čestitam na i 100-om pacijentu, a Ministarstvo zdravlja, vlada i država će odraditi svoj deo posla, kao i do sada, da dobijete što bolje uslove - rekao je Lončar.
RepublikaFoto: pixabay.com


Direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS dr Svetozar Putnik istakao je da se srce sada u Užicu operiše na isti način kao u Beogradu i drugim velikim evropskim centimra.

- Ljudi koji žive u ovom regionu mogu da dobiju najviši nivo zdravstvene usluge koja ispunjava sve neophodne standarde, a svedoci su i bolesnici koji su operisani - rekao je Putnik.

On je istakao da se operacije u kontinuitetu u Užicu izvode od oktobra prošle godine, a da je prvi zahvat na otvoren srcu izveden pre četiri godine.

- To je bio veliki poduhvat, zahvaljujući pionirskom naporu prof dr Miljka Ristića i tima u kojem smo bili i mi ostali, 2014. godine, u vreme kada su bile poplave... Sećam se da smo težak put prevalili da dođemo ovde i da se vratimo nazad, a od tada je urađeno mnogo - rekao je Putnik.

Dodao je da u užičkoj bolnici radi više od 30 profesionalnaca, koji su edukovani da rade sa kardiohirurškim bolesnicima, ali su stekli znanja i veštine i u drugim oblasitma medicine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ministar Lončar je, upitan da prokomentariše to što će pojedine zdravstvene ustanove ostati bez službi za transfuziju, podsetio da je Zakonom o transfuciji krvi predviđeno da postoji četiri centra, iz koje će krv biti distribuirana tamo gde je potrebno.


To je, kaže, uvedeno da bi se najracionalnije iskoristio svaki gram krvi i garantuje da će se u svakom momentu najtranspernije znati koliko ima krvi, gde je ta krv i da će je oni kojima je najpotrebnija dobiti.

- To ne treba gledati sa te strane, da li je krv u Užicu, sigurno će pacijenti u Užicu i koji dođu ovde imati više krvi nego što je bilo do sada. Sve što im bude neophodno dobiće u najkraćenm mogućem roku, biće im dostupno više nego sada - rekao je Lončar i dodao da će novo rešenje imati bolji efekat za pacijente.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading