Veselji objavio platformu za dijalog Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.04.2018

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladinu Platformu o dijalogu Beograda i Prištine objavio je predsednik DPK i lider predizborne koalicije PAN, Kadri Veselji, koji je naveo pet najvažnijih pitanja iz tog dokumenta, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi

Prištinska Koha prenosi da je Veselji taj dokument nazvao "konsenzualnom i sveobuhvatnom državnom agendom Republike Kosovo" i dodao da ona ima za cilj postizanje političkog konsenzusa o "nekim važnim pitanjima sa kojima se Republika Kosovo suočavala i ranije, i sa kojima se sada suočava".

Pitanja koja će biti obuhvaćena Platformom su najvažnija pitanja za perspektivu Kosova i njegove građane, rekao je on, a po njemu ih ima pet.

- Među najvažnijim pitanjima, koje ja smatram osnovnim u ovoj platformi i za koje je potrebna izgradnja konsenzusa i sastavljanje zajedničke državne agende su: dijalog sa Srbijom, osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, osnivanje Vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma - naveo je Veselji.

Platformu je uputio liderima partija, Isi Mustafi iz DSK, Aljbinu Kurtiju iz Samoopredeljenja, Ramušu Haradinaju iz ABK, Fatmiru Ljimaju iz Inicijative, Beđetu Pacoliju iz ANK i Grupi nezavisnih poslanika.


- Uzimajući u obzir najbolji interes Republike Kosovo, u cilju napredovanja u agendi za izgradnju države; težeći bržem dostizanju ciljeva u evroatlatnskoj integraciji Kosova; sa ciljem zaključivanja dijaloga sa Srbijom i izgradnjom dobrosusedskog partnerstva; ocenjujući sadašnju političku situaciju u Republici Kosovo; uz volju i posvećenost poboljšanju sadašnjosti i garantujući budućnost građana Republike Kosovo, predlažem: Konsenzualnu i sveobuhvatnu platformu državne agende Republike Kosovo - napisao je Veselji, prenela je prištinska Koha.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Joka

23.04.2018 09:28

Za Srbiju je vazan Briselski sporazuma, i Pristina mora da se pridrzava toga sto je potpisala a ne da sad izmislja nacine da ne ispostuje sporazum!

Vodolija

23.04.2018 09:30

Ta platforma mu neće proći jer nema dvbotrećinsku većinu da donese taj zakon.

samanta

23.04.2018 10:07

@Vodolija - Nama je vazna nasa platforma i nas cilj kako cemo u nasoj zemlji raditi a sta veselji misli, to je njegova stvar.

Paja

23.04.2018 09:30

Oni su ‚pokazali da nisu za dijalog i kompromis. Na kraju će morati da se sprovede nešto čime bi obe strane nešto dobile i nešto izgubile.